Esti Kornél

"Száz évig, míg a testem megtörik, szeretnék élni, élni örökig."

Utolsó kommentek

HTML

Olaszország ellenáll

2010.02.17. 14:25 | Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa | 18 komment

Bombaként robbant az arra figyelők előtt a 2009. decemberében híradásokba került döntés, miszerint a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság határozatilag deklarálta, hogy az olasz iskolák faláról el kell távolítani a keresztet. Adalék az egészhez, annak aki nem tudná, az egész abból indult, hogy egy olasz asszony, bizonyos Solle Lautsi és férje, Massimo Albertin 2001-ben benyújtottak egy beadványt a bíróságnak, melyben egy ateista mozgalom tagjaként a férj kikérte magának, hogy az általános iskolába, ahová a gyerekei járnak, feszületek találhatóak az osztálytermekben. A strasbourgi testület gyorsan reagált, alig 8 év kellett nekik, hogy megállapítsák: a feszületek sértik a gyerekek vallásszabadsághoz fűződő jogát, valamint a szülő azon jogát is, hogy saját lelkiismerete szerint nevelhesse fel utódját. Egyet azonban mindenki kifelejtett a számításból: Olaszország nem olyan nép, mint akár a magyarok.

Felmérések szerint az olasz emberek több mint 80% áll ki a keresztek mellett. Hogy reagáltak minderre? Trevisóban igen nagy gyorsasággal felszenteltek egy 3 méteres keresztet, mint ahogy a helyi alpolgármester nyilatkozott, ezzel is mutatják, hogy erős a hitük, éjjel ki is van világítva a kereszt. Padovában az utcákon osztogatnak kereszteket, minél többet, ezzel bizonyítva ellenállásuk. Olasz önkormányzatok tömege rendelt sok ezer újabb feszületet az iskolákba, Berlusconi deklarálta, hogy minden kereszt ott marad ahol volt.

Az ateista mozgalom egy prominense, Adele Oriolo arról számolt be, hogy még fokozottabban ellenőrzik a keresztek meglétét, hivatalokban, iskolákban. A határozatot benyújtó házaspár életét pedig pokollát teszik otthonukban: rendszeres fenyegetéseket kapnak, nyílt és burkolt formában is. Nem árt tudni, hogy mindketten az UAAR tagjai, mely ateista szervezet több megbotránkoztató rendezvényt is magáénak tudhat.

Olaszország azonban nincs egyedül. A lengyel alsóház, a Szejm elítélte a bíróság döntését. Nem meglepő, hogy egy másik, komoly keresztény hagyományokkal bíró ország tette ezt. Mi is tehát a helyzet? Eljutottunk odáig, hogy bizonyos emberek már a saját kollektív múltjukat is megtagadnák, és fosztanák meg emberek millióit alapvető dolgoktól. Nyilvánvalóan a beadványt a házaspár nevében adták be, porszemek csupán, és egy lényegi kérdése volt az egésznek: jelen pillanatban meddig mehetünk el? Eljött már az a pont, hogy elvehetjük az emberek hitét, értékeit, hagyományait, vagy azzal még várni kell valamennyit? Itáliával azonban rossz lóra tettek.

Félő, hogy a nagy egységes Európára ez a jövő vár. Arra az Unióra, melynek szimbóluma Mária 12 csillaga. Mit várhatunk egy olyan szervezettől, amely mindenki jogát és érdekét előrébb helyezi a többségnél? Németország minden nagyvárosában mecsetek vannak, de a feszület nem lehet a falakon. Sötét útra lépünk, ha valamit igen gyorsan nem cselekszünk, mert tudni lehet, értékeink elbitorlásában, tönkretételében ez csak a kezdet. Olaszország ellenáll, és senki nem fogja rábírni őket az ellenkezőjére. De mi lesz velünk?

Címkék: vallás elmélkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://estikornel.blog.hu/api/trackback/id/tr481766260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.02.17. 15:05:31

Nincs ínyemre, hogy egy platformra kell helyezkedjek egy hozzád hasonló négerimádóval, de most nem tehetek mást.

Ugyanakkor a mecsetekkel nincs bajom. Az iszlám közel s távol az egyetlen erő, mely képes felpofozni (rosszabb esetben lepofozni) ezt az elkefélt kontinenst...

bástya · http://magyarcitrom.postr.hu 2010.02.17. 15:14:55

Európa mindenki kedvére akar tenni, mindenkivel jóban akar lenni, még úgy is, hogy saját identitását, történelmét teszi kockára. Csak nem tudom értelmezni Európát. Ez egy kontinens és nem egy állam.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.17. 17:41:32

@"the dragon": Négerimádó? Miért nem inkább rögtön filoszemita? Egyébként abban egyetértek, hogy képes felpofozni, de abból a pofonból nem a keresztény Európa fog felállni.

@bástya: Igen, sokak érthetetlen fixa ideája, hogy Európának olyan útra kell lépnie, mint az USA-nak. Ez kivitelezhetetlen, nagy szerencsénkre. Az Unió mindenki jogát nézi, csak azokét nem, akik a legtöbb jogfosztást élik át mostanában, erre ezernyi példa van.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2010.02.17. 17:57:03

Ha rossz döntés levetetni a kereszteket, akkor kötelezővé kéne tenni az összes többi vallási szimbólum falakra szögezését?

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.17. 18:35:06

@Artsuhtaraz: Rossz párhuzam. Ázsiában vagy Afrikában miért lenne kint a kereszt? A kultúrájuk nagy részének köze sincs ehhez a kultúrkörhöz, hitvilághoz. Gondolhatod, nekik sem tetszene, ha a saját eszmeiségük kéne levetkőzniük. El tudod képzelni, hogy egy muszlim országban a müezzin nem hívja imára a híveket napi ötször? Hosszan lehetne sorolni. Azért nem kell minden szimbólumot a falra szögezni, mert Európának semmi köze az iszlámhoz vagy a hinduizmushoz, ahogy a kereszténységnek sincs köze a japán kultúrkörhöz, vagy ha vannak is átfedések, csekélyek. A lényeg, hogy ez a sajátunk, ahogy nekik más a sajátjuk, és 2000 éves, a mai Európát kialakító eszmekört akadályozni, de 40-50 éve nagy számban jelenlévő vallásokat pedig minden erővel támogatni nem csak nevetséges, de káros is. Nem véletlen, hogy Olaszországban minden jóérzésű ember ki van akadva, és ekkora az ellenkezés.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2010.02.17. 18:47:54

A múltnak része a keresztény vallás és abban igazad van, hogy nagyon erősen hozzátartozik ahhoz, amiért Európa olyan amilyen. De már az én életemnek se része.
Nem volna szabad elfelejteni, hogy miből lettünk azzá, amik vagyunk, de a szokásoknak nem a menete a fontos, hanem az üzenete.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.17. 18:51:23

@Artsuhtaraz: No de milyen üzenet az, ahol azt látják a gyerekek, hogy alapvető dolgok változnak, például a feszületeket leveszik a falról? Rögtön arra gondolhat, hogy jé, így is minden megy tovább, akkor lehet enélkül is élni. Persze, a legtöbb a neveléstől függ, de ez nagyon-nagyon rossz üzenet lenne. Sokak életének nem része, de ez nem az ő maguk hibája, hanem először is egy 40 évig tartó rendszeré, ami üldözte és rossz szemmel nézte a valláshoz való kötődést. Olaszország ezért is van sokkal jobb helyzetben. Lengyelország pedig a lehető legjobban használta fel a kollektív hitet, abba menekültek a sok évi szocializmus elől.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.17. 21:46:37

@bástya: Köszönöm, mond jót is, rosszat is Eco ebben az írásában, de rá mindig érdemes odafigyelni.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2010.02.18. 12:43:56

Szerintem az ördögöt festi mindenki a falra, az ateisták is és az olaszok is.
Ha csak amiatt hinnék a gyerekek hitüket, mert az osztályterem falán van egy kereszt, akkor még annál is nagyobb baj van a világgal, mint azt bárki hiszi.

Minden sértegetés távol álljon tőlem, de ez az egész egy demagóg szájtépés. Mindenki részéről.

Ha nem a külsőségekről szólna az életünk, akkor mindenki magasról tenne arra, hogy van kereszt vagy nincs kereszt (és a hitnek kéne legkevésbé a külsőségekről szólnia).

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.18. 13:59:17

@Artsuhtaraz: Kétségtelenül van igazság a szavaidban, de azért ne felejtsük el az okot és az okozatot. Nem az olasz állam kezdett el nagy mennyiségben feszületeket beszerezni, hanem ezen szervezet aktivistái, és akik mögöttük állnak nyújtottak be egy beadványt, ami semmi másról nem szól, csak a hangulatkeltésről és a határok feszegetéséről. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen akció után egy normális lelkületű országban erős az ellenreakció. Helyesen.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.18. 14:25:46

stud-theol.blogspot.com/2009/12/olaszorszag-500-euro-ha-nincs-kereszt.html
Ezek a valóban érthetetlen túlkapások pontosan az ilyen fajta embereknek köszönhetőek, mint a beadványt benyújtó házaspár.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.02.18. 14:30:56

Az olasz asszony történetesen finn származású, ha a nevébôl esetleg nem tûnt fel. A kedves hölgyet kötelezném, hogy az alábbi zászlót hordja ruhaként:

hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Presidential_Standard_of_Finland.svg&filetimestamp=20080823093707

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.18. 16:52:10

@Panther_V: A kedves férje igazán hathatott volna rá, ő echte olasz. Egyetértek a kötelezéssel. :)

Beyonder 2010.02.24. 20:28:36

zárójeles megjegyzés: azon én csak röhögni tudok, ha az olaszokat hozza fel bárki példaképként, morális vagy egyéb ügyekben. ezek a mélyen vallásos emberek választják meg újra és újra a köztörvényes Berlusconit, és az ő közösségeik termelik ki az egész országot és Európát is behálózó nápolyi és szicíliai maffiát.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.25. 16:25:15

@Beyonder: Először is válasszuk ketté északot és délt, aztán pedig azt a sok embert, de korántsem mindig többséget, akik megválasztják Berlusconit. Ezek komoly problémák, de ezzel együtt miért is nem lehet példakép az olasz társadalom a katolicizmusnak, kereszténységnek? Főleg, amikor ilyen összhangban, remekül reagálnak.
süti beállítások módosítása