Esti Kornél

"Száz évig, míg a testem megtörik, szeretnék élni, élni örökig."

Utolsó kommentek

HTML

Reflektálás önmagamra 1.

2009.12.07. 19:23 | Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa | 7 komment

Pár nappal ezelőtt az általam igen kedvelt Pontilyen blogban született egy érdekes bejegyzés, aminek nem is igazán a témája, hanem az azt követő pár kommentár gondolkoztatott el. Csak felületesen érintették magát a poszt témáját, de megszültek bennem pár gondolatot. A kudarcról és sikerről volt szó, mennyiben befolyásolja egyik vagy másik az ember életét, és szükséges-e a kudarc egyáltalán ahhoz, hogy egy ilyen élmény a későbbiekben esetleg pozitív hatást váltson ki. Az a pár kommentár, amit fűztem hozzá, vezetett el ahhoz, amit most és még a későbbiekben is le fogok írni, ez gondolataim úgymond első, bevezető része.

Mindig is úgy találtam, és ez most sincs másképpen, hogy világunk alapvetően tökéletlen egy világ. Soha nem tudtam elfogadni Pangloss mester tanítását, az nem létezik, hogy ez az élet és ez a valóság lenne mind közül a legjobb. Régi és kiforgatott téma, de az a tény, hogy sok szörnyűség történik, nem zárja ki egy felsőbb erő jelenlétét, de azt biztosan, hogy eszményi lenne a hely, ahol megtörténik.

Egy ideális, nem létező világban a kudarc és a rossz nem létezhet, mert ott mindenki úgy cselekszik, ahogy szeretnék, hogy velük is cselekedjenek. Igaz érv ugyan filozófiailag, hogy ha nincs kellemetlenség, hogyan érzékeljük a kellemeset, és ha nincs sötétség, hogy ismerjük fel a világosat, de ezek a magyarázatok pontosan arra születtek, hogy valahogy megmagyarázzák azt a tökéletes tökéletlenséget, ami uralkodik. Követendő és elítélendő cselekedet között az teszi meg a különbséget, hogy egy ideális világban megtörténne-e vagy sem.

Ez a felfogás kizárja annak a ténynek az elfogadását, hogy tudnunk kéne a jó élvezetéhez mi az hogy rossz, mert minden ember érzi lelkében, akár csak egy kisded is, mi kellemes neki. Ezért vallom azt, hogy az eszményi világban ezek nem ismert fogalmak. Ami csak a jó, abból nem támadhat rossz. Lehetetlen küldetés olyan életet élni, amivel ezek a gondolatok teljesülhetnek. A próbálkozás viszont kötelező. Talán senki sem fogalmazta meg remekebbül, hogy is kerülhetünk a legközelebb ehhez a tisztasághoz, mint Radnóti: "Éld e rossz világot és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte,hogy más legyen."

Címkék: elmélkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://estikornel.blog.hu/api/trackback/id/tr521581244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.07. 21:27:22

Hmmm... köszönöm a hivatkozást, és örülök, hogy ha közvetve is, de okot adtam a továbbgondolásra. :-)

Egyben várom a folytatást.

Azzal, hogy "jó" nem létezhetne rossz nélkül, én sem értek egyet, a logika ugyanis, mely ehhez a gondolathoz vezet, voltaképpen puszta formalizmus, nyelvi trükközés.

Az én problémám az, hogy "rossz" azonban -- noha létezése nem szükségszerű -- mégiscsak létezik. Miért? Miért nem valósul meg a felhőtlen, békés, paradicsomi élet? Mégiscsak valami szükségszerűségről volna szó?

AzHofi 2009.12.09. 12:13:13

@Csöncsön: van abszolut jó? Amit a rossz nélkül is jónak élsz meg, nempedig hétköznapi átlagosnak? Ha minden nap megmentesz száz életet mittudomén a baleseti sebészeten háború idején, az az én szememben mennyei jóság, neked csak egy rohadt nap megint csomó jajveszékelővel. Neked az volna a jó, ha napi egy-kettő jönne csak.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.09. 14:56:35

@Csöncsön: Hasonlóan látom, valóban csak puszta formalizmus, de számomra is mindig az jelenti a megkerülhetetlent: nem kellene hogy legyen rossz, mégis van. Talán a legközelebb ennek a megoldásához akkor jutunk, ha elfogadjuk azt, hogy az ember, mint tökéletlen lény kapta a szabad választás jogát, így a cselekedetei is tökéletlenek, rosszak is lehetnek. Ezzel persze nem mondtunk még semmit az emberen kívüli rossz eseményekről.

@AzHofi: Lehet így nézni, de e témában nem az számít, hogy egy személy maga hogy éli meg a cselekedetét, hanem egyetemesen mi számít jónak és miért létezhet annak az ellenkezője.

AzHofi 2009.12.09. 15:34:34

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: nem tudom létezik-e egyetemes jó. Én azt vettem észre, hogy ami egyiknek jó, a másiknak nem az. Egy kis darabka olyan dolgot sem tudok, ami mindenkinek egyformán jó lenne. Világbéke? Sok munkanélküli rendőr, katona. Környezetszennyezés teljes megszűnése? Millió csődbe menő cég.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.09. 19:03:37

@AzHofi: Nézd, konkrétumokban nyilván igaz amit írsz, de melyik a kisebbik rossz, melyik egyáltalán a rossz? Sok cég tönkremenése, vagy az ilyen áron megmentetett egészséges környezet, sok-sok millió ember betegségének megelőzése. Munkanélküli rendőr, katona, akik soha nem fognak meghalni, de meghalhatnának szolgálatban, nem is nehezen. Azt hiszem, itt még mindig az abszolút jó felé billen a mérleg nem? Persze ez már a legtisztább idealizmus.

AzHofi 2009.12.10. 23:42:37

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: a mérleg billenése nem ugyanaz, mint az abszolut, egyetemes jó. Mindig rossz lesz valakinek. Éva elrontotta.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.10. 23:50:59

@AzHofi: Ebben igazad van, jelen világunkban most már nem lehet olyan helyzet, hogy mindenkinek hiba nélkül jó legyen.
süti beállítások módosítása