Esti Kornél

"Száz évig, míg a testem megtörik, szeretnék élni, élni örökig."

Utolsó kommentek

HTML

Az erő megéneklője

2009.12.22. 20:57 | Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa | Szólj hozzá!

1876-ban ezen a napon született az a költő, író, akinek a nevéhez fűzhető a modern, politikával átitatott művészet megteremtése, aki életében lángoló, botránykeltő, hírhedt és híres volt. A jellegzetesen olasz futurizmus megalapítója, aki bár élete vége felé egyre több visszatetsző tettet követett el, de így is az egyik legnagyobb hatású avantgárd alkotó volt: Filippo Tomasso Marinetti.

Gazdag jogászcsalád sarjaként született Alexandriában, tanulmányait neves párizsi és genovai iskolákban végezte, majd jogi és irodalmi doktorátust szerzett. Első műveit franciául írta, ezek az útkeresés évei, majd 1905-ben Poesia néven indít folyóiratot, ahol már hallatja hangját az a Marinetti, aki 1909-ben jelentette meg talán legismertebb írását, a Futurista kiáltványt. Ebben lefekteti azokat a művészeti alapelveket, amelyekhez élete végéig hű marad. Ezt követően igen híres lesz Európában, utcai és színházi botrányokat szervez, ezek következményeként hívei száma jelentősen csökken, bár művészetére jó hatással van.Futurista mafarka című regényéért szeméremsértés miatt perbe fogják, ám ezeket a vádakat később ejtik ellene.

Az első világháború idején kerül közelebbi ismerettségbe Mussolinivel, akivel később együtt is kerül börtönbe, tiltott tüntetés megszervezésének vádjával. A harcok évei alatt született írásai jól szemléltetik ekkoriban már teljesen avantgárd hangját, a teljesség igénye nélkül:Háború, a világ egyetlen higiéniája, Egy női has, Futurista demokrácia. 1919-ben indul a választásokon, de ekkor újból letartóztatják, ezúttal is Mussolini társaságában, a vád állambiztonság elleni merénylet és fegyveres csapatok szervezése.

1922-ben, a fasiszta hatalomátvétel idejében éri el a költői kiteljesedést, jól mutatja a megkomolyodást, hogy 1924-ben történik az utolsó nyilvános botránya, mikor is a Velencei Biennálén megszakítja az olasz király beszédét, ezért őrizetbe is veszik. Drámáival egyre nagyobb sikereket ér el, a leghíresebbek talán a Tűzdob és A szív óceánja. Ezek után pályája már inkább lefelé halad, egyrészt az egyre nagyobb fasiszta szerepvállalása, másrészt a futurizmusmeghaladottsága miatt. 1944-ben, Bellagioban hal meg, az olasz bábállam területén.

Költészetének a kezdeti időszakban fő alkotóelemei az erotika, a megdöbbentés, a félelem felkeltése, majd egyre inkább megjelennek az általa alapított futurizmusnak az alapvető jegyei, hogy aztán teljesen átvegyék az uralmat: a gépek, a technika, az ipar csodálata és a dinamizmus dicsérete. Munkássága a 20. század első felében nagyon nagy hatással volt más avantgárd változatokra, például a konstruktivizmus és a dadaizmus láthatóan magukon viselik Marinetti műveinek a hatását, de az orosz futurizmus is sokat vett át tőle, talán nem véletlen, hogy a futurista művészet leginkább diktatórikus környezetben tudott kifejlődni.

Végül egy dolog nagyon fontos: ne tévesszük össze egy művésznek a közéleti, és a szakmai munkásságát. Marinetti mint politikus egy sötét és csúf világ követe, de mint költő, hatalmas hatású. Nem volt kisebb író Ezra Pound, vagy Knut Hamsun sem azért, amit a világról gondolt, de egy másik művészeti ágat megnézve, Eisenstein egyedülálló filmes zseni azzal együtt is, hogy szenvedélyes kommunista volt a világ egyik leggonoszabb országában.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://estikornel.blog.hu/api/trackback/id/tr781616669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása