Esti Kornél

"Száz évig, míg a testem megtörik, szeretnék élni, élni örökig."

Utolsó kommentek

HTML

Pécs elindult az útján

2010.01.11. 02:10 | Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa | 13 komment

Mivel már másnap hajnal van, ezért egészen pontosan tegnap este volt az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat ünnepélyes megnyitója. Szégyenteljes volt a sajtótól és a politikától is mindaz, ami végigkísérte a készülődést, de most, hogy már konkrét és visszavonhatatlan programok, helyszínek és komoly eltökéltség van, csak Pécs számít.

Nagyszerű volt a megnyitó! A helyszínen nézhettem végig, az igazsághoz hozzátartozik, hogy meglehetősen közel a színpadhoz, így valószínűleg többet és jobban láthattam, hallhattam mint a mögöttem lévők, de remek érzés volt átélni. Útjára indult végre Pécs számára a 2010-es év hivatalosan is, és nem állítok butaságot ha azt mondom, olyan jelentős éve lesz ez a városnak, amilyen a 20. század második felében csak kevés lehetett, a 21. században pedig bizonyosan egyedülálló.

Mégis, sokan kötelességüknek érzik, hogy ne örömködjenek velünk pécsiekkel, hanem ahol tudnak belerúgjanak, ócsárolják és szerény vagy akár kevésbé szerény eszközeikkel megpróbálják a legtöbb gondot okozni. Elég volt csak felmenni késő este, hazaérkezés után az index.hu-ra, ahol azt olvashattuk, a megnyitón kevesen voltak, és az a kevés se volt igazán izgatott, sőt, a városban szinte nem is tudta senki, mi készülődik vasárnap este a Széchenyi téren. Hazugság!

Sok ezer ember együtt ünnepelt, nevetett, tapsolt a helyszínen, bízva abban, hogy egy remek esztendő elé néz mind ő, mind pedig Pécs. Olvashattuk, a nagy késések annak köszönhetőek, hogy a pályázatok és a megvalósítások mind idejét múltak voltak. Hazugság!

A fél politikai elit azon acsarkodott, hogyan jön a ki a legjobban ebből, élen egyébként a pécsi önkormányzattal, a fő oka ez volt a késedelmeknek. Ott tettek keresztbe a menedzsment központnak, ahol csak tudtak. Csoda, hogy mindezek ellenére minden beruházás el fog készülni a 2010-es naptári évben.

Kevesen tudják, de mikor 2008-ban a norvég Stavanger is kulturális főváros volt, a januári megnyitót egy katonai sátorban tartották, ahol többek között a norvég király is beszélt, és a hatalmas sátor pedig a stavangeri leendő kulturális központ alapítókövén volt! Erről persze nem beszélünk. Ennek ellenére, mondaná bárki is sikertelennek a norvégok évét? 2007-ben Nagyszeben volt az egyik rendező, ahol szinte semmi mást sem tettek, csak felújították gyönyörűen az óvárost, a főbb események egy nagy színpadon történtek a főtéren. Sikertelen volt a programsorozatuk? Nem! No de erről sem beszélünk.

Miről beszélünk? Arról, hogy látszik, itt már kezdődik a Fidesz reneszánsz, mivel Káel Csaba rendezte a megnyitó ünnepséget. Csak ismétlem magam: miről nem beszélünk? Hogy a pályázaton nyertesnek Káelék pályamunkáját a Kulturális Minisztérium hozta ki. Hiller István beépített fideszes kém ezek szerint? Ugyan már! Ez jellemző mindenre: dezinformáltság, majd ítélkezés. Itt jó nem lehet semmi. Mert mit láttunk ma? Egy pátoszos, szívet melengető ünnepséget, ami csak azoknak nem tetszett, akik azzal az eltökélt szándékkal nézték végig, hogy márpedig nekik nem fog tetszeni. Sokan tudják, 80 millió forintba került az ünnepség. Már hallom is a felháborodott hangokat, 80 millió?! Tőlük kérdem, mégis mennyiből tartanak megoldhatónak egy csúcskategóriás lézerberendezéssel, valamint épületek vizuális megfestésével történő szerkezet bérlését, üzemben tartását, színpadtechnikát, biztonsági óvintézkedéseket, munkabéreket, és nem utolsósorban látványos tűzijátékot?

Kissé nagyobb kincstárral rendelkező helyeken ennyiből a tűzijáték költségei nincsenek meg. Mi csak elégedetlenkedünk. De hagyjuk az indexet, hagyjuk a kötelező fanyalgókat. Mit látunk mi, akik nem csak nézünk? Azt, hogy csodálatos lehetőség előtt van Magyarország egyik leggazdagabb kulturális hagyományaival rendelkező városa. Közép-Európa legnagyobb beruházása a Zsolnay Kulturális Negyed, és méltó helye lesz hosszú ideig a művészeteknek. A koncertközpont, a tudásközpont nem 1 évre épülnek, de legalább 100-ra. A pécsiek igényeit fogja szolgálni akkor is, amikor talán az EKF projekt már nem is létezik. A közterek, közparkok felújítása, megújulása, mindezek már el is készültek, az emberek nagy örömére. Szeretett városom valami olyan kapujában van, ami ismerté és hírnevessé fogja tenni. Hogy egyesek nem értékelnek sokra egy haiku fesztivált, vagy török filmhetet, és számukra csak annak van rangja, ha minden héten más popkoncert van? Lelkük rajta. Megjegyzem, Sting vagy Michael Flatley nem éppen ismeretlen művészek, és ők is tiszteletüket teszik majd itt, Placido Domingóval együtt.Ám aki úgy gondolja, valami attól fővárosa a kulturának, hogy konzumidiótáknak is érdekes dolgokat szállít, rosszul teszi.

Sebaj. Mi, pécsiek örömmel és bizakodva tekintünk a jövőbe. Gyertek el minél többen Pécsre, és ismerjétek meg ezt a csodálatos várost, Janus Pannonius, Zsolnay, Vasarely, Weöres, Parti Nagy megihletőjét, hogy csak a legismertebbeket említsem. Szeretettel és mosolyogva várunk titeket, legyetek ti is részesei a 21. század egyik legnagyobb magyar vállalkozásának!

Címkék: pécs ekf elmélkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://estikornel.blog.hu/api/trackback/id/tr561662795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2010.01.11. 10:24:12

Most már legalább tudom, hogy pécsi vagy :)

Nagyon remélem, hogy sikeresen zárul az egész rendezvénysorozat. Ilyen lehetőség még nem volt Magyarországon. Ezek az ideális lehetőségek, hogy megmutassuk a világnak, mennyire sokrétű a kultúránk és mennyire kapható a magyar társadalom a kultúrális eseményekre.
Ezzel ellentétben minden magyarnak eddig arról szóltak a készületek, hogy mindenki anyázza a másikat és mindenki harcol a pályázati pénzekért.

Legalább a kultúrában lennénk egymás testvérei...

Nagyon örülnék a Pécsiek sikerének, mert az az én sikerem, örömöm is.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.11. 10:31:38

@Artsuhtaraz: Így látom én is. Ez programsorozat arról szól, hogy az adott ország, város népei megmutassák kultúrájukat, nem pedig arról, hogy ki tud nevesebb külföldi előadott odacsalogatni. Nagyon bízom ebben! Igen, büszke baranyai vagyok. :)

Törteli Tivadar 2010.01.11. 18:08:27

Remek írás, nagyon örülök, hogy valaki végre értékelni képes a pécsi erőfeszítéseket és nem csak fanyalog, mint ahogy általában szokták! Persze ettől még kicsit kínos, hogy csak áprilisban (javíts ki ha tévedek) kezdődnek a programok. És a Lazios-s cikkhez is grat:)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.11. 19:22:38

@golazzo: Köszönöm, a szabadtéri programok nagy része valóban tavasszal, de ez érthető az időjárás miatt, ám a négy fal közötti rendezvények már ezen a héten. A Lazio gratulációért meg külön köszönet. :)

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.01.12. 13:15:22

Hajrá Pécs! Vannak más cikkek is, a comment:com jónak tartja a megnyitó kötvetítését.
Várom majd a beszámolót a vizuálisan megfestett haiku költőket bemutató török filmekről.
Hajrá Pécs!

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.12. 20:09:01

@Pulykavirsli: Köszönöm!

@Levéltáros: Sajnos azt a cikket nem olvastam, de kis túlzással egész Pécs ki volt akadva, joggal az index híradásán. De ilyen jó programtervvel miért nem pályáztál? :)

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.01.13. 22:31:22

Akartam pályázni, mert pár dologgal tényleg fel lehetne még dobni Pécset (a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont alapköve mellé egy Levéltár alapkő például), de nem találtam levélírót a pályázathoz. Balszerencse, majd legközelebb.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.14. 00:03:35

@Levéltáros: Siess a Levéltár alapkővel, megérné, és Tallinnál még van esélyed! :)

Delivári mohikan 2010.01.16. 08:46:18

Kedves Esti (...) Denevér ...!

Nagyon örülök, hogy ezen a nagyszerű eseményen részt vehettél, és hogy többekkel is megosztottad! Mert vannak - sajnos -, akik kimaradtak ebből (legalábbis a személyes átélésből). Az ilyen-olyan riogatásnak oda se kell hederíteni, nem ér meg annyit sem!
Bízom abban: nemcsak gazdasági fellendülést hoz, hanem egy ország, a magyar kultúrának újbóli megújhodását is. Mind szélesebb szegmenseket magába ölelőn, hisz manapság a kultúra - sajnos - már csak keveset hoz lázba, illetve sarkall alkotásra.
Ennek oka - amint Te is érintőlegesen megírtál - a nagyfokú irigység vagy az a bizonytalanság, amely szinte országosan észlelhető: lesz-e munkahelyem, be tudom-e fizetni az esedékes számlákat stb... És szomorú, de oly elhidegülést eredményez, ami nem éljenzésre ad hangot, hanem a fújogatásra. És ez biz mindazokat lehangolttá teszi, akik még ebben a nehéz helyzetben is tudnak egy ilyen nagyszerű eseménynek örülni. továbbá táplálni a kultúra melengető hangulatát. TEHÁT, HAJRÁ PÉCS!!! MUTASD MEG NEKÜNK, HOGY KELL EZT CSINÁLNI! :-)))))

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.17. 19:03:21

@Delivári mohikan: Nagyon köszönöm, mindig öröm ilyet olvasni! Olyan ritka, hogy nem a rossz akarás, hanem a biztatás emelkedik felül, ezért is esnek különösen jól a mondataid Pécset és a programot illetően.
süti beállítások módosítása