Esti Kornél

"Száz évig, míg a testem megtörik, szeretnék élni, élni örökig."

Utolsó kommentek

HTML

A Berlusconi-affér

2009.12.15. 13:53 | Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa | 2 komment

A második világháborút követő demokratikus olasz közéletben ezidáig kevés megosztóbb és egyúttal sikeresebb politikus volt, mint Silvio Berlusconi. Botrányok, éppen hogy a tinikorból kinőtt lányokkal való bulik, szeretők, hosszan lehetne sorolni. Mi most tekintsük át azt a "merényletet", amit pár nappal ezelőtt követtek el Berlusconi ellenében, előzményeivel és következményeivel.

Az olasz kormányfő vasárnap délután vett részt Milánóban pártja, a Szabadság Népe egyik rendezvényén. Berlusconi éppen a szimpatizánsainak osztogatta aláírását, amikor egy nehezen azonosítható tárgy - később a milánói dómot ábrázoló szuvenírnak írták le - csapódott az arcába. Az ütés olyan nagy erejű volt, hogy a miniszterelnök a földre esett, és azonnal vér öntötte el az arcát.

A láthatóan megzavarodott Berlusconit, ahogy az a videón is látható, testőrei rögtön a kocsiba tuszkolták, és a San Raffaele kórházba vitték. Az indulás előtt arra azért volt ereje, hogy a tömegnek odakiáltsa, jól van, minden rendben, és nem történt különösebb baja. Alberto Zangrillo, a kormányfő egyik orvosa, aki az eset után kivizsgálta, elmondta, hogy a teljes felépülésre heteket kell várni, mivel 2 foga kitörött, az orra megrepedt, mindezek mellett pedig sok vért is veszített. Természetesen CT-vizsgálatot is végeztek rajta, műteni azonban nem kellett. Érthető módon levert és elkeseredett az áldozat, fájdalomcsillapítókat, és antibiotikumot kap.

A merénylőt rögtön elfogták, akiről annyit lehet tudni, hogy egy 42 éves, korábban erős mentális zavarokkal kezelt, grafikus végzettségű férfi, a neve Massimo Targaglia. A kihallgatása során azt mondta, tettének politikai okai vannak. Az elkövető ellen vádat is emeltek már, súlyos testi sértés címén. Berlusconi hívei, ha nincsenek ott a miniszterelnök testőrei, minden bizonnyal maguk vettek volna elégtételt rajta. Hogy a bulvárnak is adjunk, az első kórházi látogatók között volt Michela Vittoria Brambilla, a fiatal és csinos turisztikai miniszter. Őt már korábban is összeboronálták Berlusconival, és pedzegette a sajtó, hogy nem feltétlenül csak az érdemei miatt került miniszteri pozícióba, ez a sietős vizit pedig csak ráerősített a szóbeszédekre. Az is kiderült továbbá, hogy a sérülései a kormányfőnek súlyosabbak mint azt eredetileg gondolták, így keddig a kórház vendégszeretetét fogja élvezni. A tegnapi nap folyamán megpróbálta őt telefonon elérni a támadó apja, de állítólag nem tudott Berlusconival beszélni.

Bár az olasz politikai élet minden szereplője elítélte az esetet, a sajnálkozás nem mindenkitől volt kritika nélküli. A baloldali, Értékek Olaszországa formáció egyik politikusa, Antonio Di Pietro azt nyilatkozta, várható volt, hogy valaki elveszti a fejét a jobboldali kormány döntései folytán. Mások azonban egyöntetűen kiálltak Berlusconi mellett, így Giorgio Napolitano olasz elnök is. Umberto Bossi, az Északi Liga vezetője hozzátette, ezt a hatást éri el a baloldal hecckampánya, és az ilyen merényletek a fasiszta cselekedetek, nem pedig azok, amikkel a kormányoldalt vádolják.

Az eseményekhez tartozik még, hogy a corriere.it szerint a testőrök hibáztak, méghozzá két ízben is. Elsőre, mikor a két kört alkotó testőrök belső, szűkebb gyűrűje kinyílt, így ott támadhatóvá vált Berlusconi, másodszorra pedig akkor, mikor mindezek után még hagyták hogy a miniszterelnök a kocsiból beszéljen az emberekhez, és nem hajtottak el vele azonnal. Akárhogyan is, de az olasz közélet meglehetősen eldurvult, az utóbbi időkben nem volt példa hasonló erőszakos cselekedetre. Ilyen hangulatban készül tehát Itália a jövő tavaszi helyhatósági választásokra.

Címkék: politika berlusconi silvio

A bejegyzés trackback címe:

https://estikornel.blog.hu/api/trackback/id/tr741599700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.12.17. 08:26:21

Az is elképzelhető, hogy ő is a támadója után költözik a börtönbe. Évek óta ha meglátja apám a tv-ben csak maffiózónak szólítja :)
Úgyhogy amellett hogy Silvionak a börtönben van a helye, jobbulást kívánok neki.

Ha kiengedik a börtönből a fickót, várhatóan valamelyik észak-amerikai baseball csapat szerződést ajánl neki. Mert ilyen távolságból ilyen pontosan dobni, az már teljesítmény :)

Ezúton is köszönetemet szeretném kifejezni, hogy a Linkblogban hely jutott a blogomnak :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.17. 11:06:03

@Artsuhtaraz: Nagyon szívesen, nekem öröm hallgatni az ottani zenéket!
Ez tény, Berlusconi helye a börtönben lenne, kevés olyan ország van, ahol a törvényhozás úgy működik, hogy olyan törvényeket hoz, amik ellehetetlenítik a kormányfő felelősségre vonását.
Na igen, azon én is ámultam, hogy milyen pontos, bár szerintem lecsúszott, és konkrétan orrba akarta dobni, de a támadó nagy szerencséje hogy nem is sikerült neki.
süti beállítások módosítása