Esti Kornél

"Száz évig, míg a testem megtörik, szeretnék élni, élni örökig."

Utolsó kommentek

HTML

Hogyan lettem feminista

2010.04.09. 23:15 | Zalai Béla | 118 komment

Kornél meghívására egy friss élményemet szeretném megosztani veletek. A minap hallottam, hogy az általam egyébként nem túlságosan kedvelt TGM azt mondta a Nőnap kapcsán, hogy a nőknek fizetni kellene háztartásbeli teendőik ellátásáért. Mint mondtam, TGM - minden tiszteletem ellenére - nem tartozik a kedvenc gondolkodóim közé, de mint minden, elmélkedések eredményeképp megfogalmazott véleményt, az övét is megfontolás tárgyává kell tennünk. (Ezt sokan tévesen szabadelvű hozzáállásnak tartják, pedig szerintem ennek semmi köze a liberalizmushoz. Ez sokkal inkább emberi minimum.)

Szóval elméláztam kissé, milyen következtetéseket is vonhatunk le TGM nézeteiből. A nevezetes tételmondat ezenképpen hangzik:

"Évezredek óta a nők a háztartásban ingyen végeznek kényszermunkát, és egészen addig, ameddig a munkaerő értékébe beleértett reprodukciós költségeket a reprodukciós munka elvégzőinek nem fizetik meg, addig nem beszélhetünk szabad társadalomról."

TGM hangsúlyozza, hogy ez nem csak erkölcsi kötelességünk, de a józan ész is ezt diktálja (lásd még erkölcsi racionalizmus). Míg az gazdaságelméletileg nehezen vitatható tétel, hogy a munkaerő értékének része annak reprodukálása, a munkaerő-reprodukció megfizetése és a szabad társadalom közötti összefüggések feltárása persze nagyban függ a szabad társadalomra vonatkozó elképzeléseinktől. Ettől azonban most tekintsünk el, hogy figyelmünket a lényegre összpontosíthassuk.

Mit jelent az, hogy a munkaerőt a nők reprodukálják? Nyilván egyrészt reprodukálják a munkaerőt azzal, hogy majdani munkásokat szülnek és nevelnek, másrészt azzal, hogy a jelenlegi munkásokat (s jelesül hites urukat) a regenerálódáshoz szükséges komforttal veszik körül, lelki-szellemi és fizikai szükségleteik kielégítésével az evéstől a gyengédségen és a vasalt ingen át a színházba járásig és lelki problémáik megosztásáig.

Milyen munka az, amelyet ennek során a nő elvégez? A gyermekével szemben nyilván elsősorban nevelő- és tanítónő, háziorvos/ápolónő, továbbá - akárcsak a férjével szemben - szakácsnő, takarítónő, mosónő, varrónő, mosogatónő, s még sok egyéb. Férjével szemben továbbá társalkodónő, pszichológus, konzumhölgy, stb. Ezen szolgáltatások egy része - amennyiben valaki hivatásszerűen űzi azokat - igen komoly, felsőfokú szakképesítést igényel (mint a nevelés, tanítás, a lelki tanácsadás), más részük szakközépiskolai végzettséghez kötött (pl. szakács, szabó), egy további részük betanított vagy segédmunka (takarítás, mosás), és vannak bizonyos különleges adottságokhoz, nem pedig végzettséghez kötött tevékenységek (ilyen a társalkodó- és szexuális partner).

Természetesen gondolkodás nélkül egyetértek azzal, hogy bizonyosfajta munkákért - vegyük csak az igen megerőltető és gyakran megalázó betanított vagy segédmunkákat! - az utolsó fillérig ki kellene fizetnünk a hölgyeket. Mennyit is keres azonban egy takarító vagy egy mosodás? Nem igényel hosszas kutatásokat annak igazolása, hogy jobb esetben minimálbért, rosszabb esetben - részmunkaidőre bejelentve - annál is kevesebbet. Mit kap a nő ezzel szemben? Koszt, kvártély, új ruhák, kozmetikumok, szeretet, a családi fészek melege, továbbá kiélheti anyai ösztöneit - az ellenszolgáltatások eszmei értékét tekintve feltehetőleg igen nagy adósságban van tehát, ha mérlegre teszünk mindent. (Alaptalan az az ellenvetés, hogy sok háztartásban a nő is belead a közösbe, hiszen ekkor a férj is munkaerő-reprodukciós tényezőnek kell számítson, amiért neki is ellenszolgáltatás jár!) De legyünk nagyvonalúak, és mondjuk azt: durván eddig nullára jövünk ki.

Másrészt ismét csak nem kell hosszasan böngésznünk a statisztikákat ahhoz, hogy belássuk: a nők elsöprő többsége esetében a szaktudást igénylő munkakörök igen nagy hányadának betöltéséhez nincs meg a megfelelő végzettség. Ha ezeket a tevékenységeket hivatásszerűen, férfiként szeretnék űzni, célirányosan tanárnak, pszichológusnak, orvosnak, szakácsnak, szabónak, stb. kellene tanulniuk. Reálisan tekintve tehát ezen szakmák vonatkozásában legjobb esetben is sarlatánoknak kell tartanunk őket, akik tevékenysége igencsak kétes az eredményes munkavégzést illetően, hiszen megfelelő szakképesítés híján vajmi kevés esély van arra, hogy feladatukat megfelelő szinten látják el. Így ilyesmiért fizetség nehezen lenne elvárható - ha mégis, magam is joggal várom el a MÁV vezérigazgatói fizetést, mikor a gyerek villanyvasútjával játszom, modellezve a vasúti társaságok csődbevitelének lehetséges módozatait.

Mi az, ami marad a nők munkaerő-reprodukciós tevékenységei közül? Mi az, amit eddig - szemérmesen - kerülgettünk? Bizony, bizony, kedves férfitársaim, nem más, mint a turbékolás. TGM tehát nem kevesebbet vár, mint hogy nejünknek - nyilván tételesen, áfás számláért cserébe, hogy adózni is tudjon utána - rendszeresen folyósítsunk anyagi ellenszolgáltatást azért, ha megbasszuk őket vagy leszopatjuk magunkat. Kezeljük végre úgy a nőket, ahogyan megérdemlik: hivatásos prostituáltakként.

Nem gondoltam volna, hogy ilyesmit mondok valaha is, de TGM meggyőzött. Máris nekiállok feminista szerzőket olvasni. 

Címkék: prostitúció feminizmus tgm nőnap kényszermunka baloldaliság

A bejegyzés trackback címe:

https://estikornel.blog.hu/api/trackback/id/tr851908541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalai Béla 2010.04.10. 18:11:10

@LadyCarambole: Kedves Lady, mintha némi sértettség érződne a szavaidból. Persze ezt mélységesen megértem, évezredes feszültségek halmozódnak mindkét fél részéről a témát illetően, és nehéz így az indulatainktól elvonatkoztatni.

Véleményem szerint a harmonikus férfi-nő kapcsolat nem intelligencia és szellemiség, hanem szeretet és kölcsönös megbecsülés kérdése. Eleve igazságtalan elvárás lenne az intelligenciát és rációt kritériumul választani, mikor a különböző IQ-tesztek általános tanulsága az, hogy a nők ezen készségekben kritikus mértékben a férfiak alatt teljesítenek (míg persze számos más szempontból jobbak a férfiaknál). Nem véletlen, hogy a politikai korrektség nevű fasisztoid ideológia égisze alatt az intelligencia-kutatásokat világszerte elnyomják.

@Panther_V: Még egyszer köszönöm, barátom. Köztünk szólva bevallom, magam is nagyra tartom a művészetemet.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.10. 18:53:40

@Zalai Béla:

Te nyájas szopadék multinick, komolyan mondom, hogy a több ezer hozzászólásod közül ezen röhögtem eddig legtöbbet! És akkor még a tartalomról szó sem esett...

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.04.10. 18:56:14

@Zalai Béla:
Ugyan.
A feminizmus legnagyobb kritikáját pont az adja, hogy hasonlóvá próbálják tenni a nőket a férfiakhoz, és erre nem hogy semmi szükség nincs, de kifejezetten káros is.
A nők társadalmi elismeréséért szót emelni meg kábé olyan, mint azt mondani a hentesnek, hogy figyi már Gézukám, állatot ölni nem jó dolog. Lehet persze, csak nem a legjobb módszer.
A szeretet és kölcsönös megbecsülés témájában maximálisan egyetértünk.
Iránban például azok az állítólag elnyomott nők olyan szintű megbecsülést kaptak a férjüktől, hogy komolyan megkérdőjeleződött bennem társadalmi beállítottságunk helyessége. Ezzel most nem kívánom azt mondani, hogy az a modell megfelelő, de NEKIK megfelel, míg a mi jelenlegi társadalmi modellünk nő és férfi tekintetében leginkább a gyász felé halad. Nagyon helyes, hogy kielemzésre kerül - akár vicces formában is - a feminizmus, de ennyi erővel bátran beszélhetünk a jelenkor elkorcsosuló férfiairól is.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.10. 18:59:13

@LadyCarambole:

Nem tudom miféle kölcsönös elismerésre gondolsz! A hölgyismerőseim két-három hét után rendszerint kamingáutolnak, miszerint ha kéne, meg is halnának értem - pedig nem a mónikasó statisztái közül szoktam mazsolázni -, néhány hónap után pedig saját kézzel vennék el az életem... Szerintem ez tök menő, főleg, hogy közben szopják is a faszom rendesen!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.10. 19:02:40

@LadyCarambole:

Derék cimborám mesélte, hogy Jemenben a női különítmények teherautón járják a közterületeket, és ha alulöltözött nőt látnak, akkor megcirógatják a bordáik közét Kalassal... Namármost ez überkirályság!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.10. 19:10:30

@Zalai Béla:

Az IQ-ról jut eszembe, hogy Carambólé és Kornélia még ki sem töltötték a blog hivatalos tesztjét...

kigondoltam.blog.hu/2009/12/14/intelligencia_3

Zalai Béla 2010.04.10. 19:11:46

@"the dragon": Köszönöm az elismerést, még ha kissé egyedire is sikerült, de téged ismerve így is hálás vagyok. Nem gondoltam volna, hogy valaha ezt is megélem. Ezért már érdemes volt az új reg, végre nem taszítanak az előítéletek, és felfedezted bennem az emberi értékeket.

@LadyCarambole: A feminizmus abból a feltétlenül támogatandó maximából indul ki, hogy férfi és nő - bizonyos értelemben - egyenlő. Aztán ott siklik félre, hogy pontosan _milyen_ értelemben. Teljes mértékben egyetértek veled abban, hogy a nők elnyomása ellen nem úgy kell tennünk, hogy nadrágot adunk rájuk, hiszen ezzel csak fokozzuk a férfiak felsőbbrendűségének képzetét. Sokkal helyesebb lenne elfogadni azt, hogy a hagyományos női szerepek éppoly értékesek, mint a hagyományos férfi szerepek - sőt, talán értékesebbek is. S tehát övezze széles körű erkölcsi megbecsülés a háztartásbelieket, akik a vállukon cipelik társadalmunk terheit! Ettől függetlenül - mint szösszenetemben rámutatok - ennek nem feltétlenül kell anyagi "megbecsüléssel" járnia - sőt: éppen a fizetség degradálná le a pénzben kifejezhetetlen hálát, amit egy férfi érez, miközben szerető hitvese szájába spriccel.

A jelenkor elkorcsosuló férfiai témában szintén egyetértésemről kell biztosítsalak. Egy gondom van vele: olyasfajta aranykor-mítoszra hivatkozik, amely azt sugallja, mintha régen minden jobb lett volna. Úgy vélem, a jelent nem a múlt, hanem a jövő ideális emberéhez kell igazítanunk, és ez persze férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik!

the dragon persze csak provokál ismét, de ne vedd zokon; a jószándék vezérli, és azt hiszem, a maga sajátos módján igen fontos problémákra mutat rá. Jemen még sajnos nincs Irán szintjén, de reméljük, ha nekik is lesz atomfegyverük, erkölcsi-kulturális értelemben is felzárkóznak az iszlám világ eme fellegvárához.

Zalai Béla 2010.04.10. 19:14:09

@"the dragon": Bevallom, még magam sem kerítettem rá sort, de igyekszem mielőbb eleget tenni a kötelességemnek.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.10. 19:20:29

@Zalai Béla:

A provokációt illetőleg tévedsz, ugyanis tényleg gerjedek az elfüggönyzött spinékre... Persze nem ösztökével kéne jó útra téríteni elfajzott oldalbordáinkat, bőven elég lenne, ha az épp aktuális hullám nem abban versenyeztetné őket, hogy kin van kevesebb ruha, ki fázik hamarább meddővé egy hűs tavaszi éjjelen, hanem ugyanezért nőtársai például leköpdösnék az illetőt. Ehhez mondjuk nem az rtlblubot és a tv2-t kéne földig rombolni, hanem a viva+t és az mtv-t...

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.10. 19:30:50

@"the dragon":

"Úgy vélem, a jelent nem a múlt, hanem a jövő ideális emberéhez kell igazítanunk, és ez persze férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik!"

És mégis ki tervezi meg a jövő "ideális emberét"? És milyen mintából? Ha már a múltat avíttnak bélyegezzük...

Aki képesnek érzi magát minderre, az legalábbis egy öntelt karlmarx-imitátor. Ha felismerjük egy útról, hogy rossz irányba visz, csakis a múlthoz nyúlhatunk vissza őszinte bizalommal, mert azok a normák (ugyebár nem embereket, csak normákat tervezhetünk, ha épp nem elmebeteg génmanipulátorok vagyunk) bizonyították működőképességüket, amiben benne foglaltatik a változásra való elvi hajlandóság is.

Zalai Béla 2010.04.10. 19:55:36

@"the dragon": Téged visszhangozva: és ki az, aki felismerni képes, hogy egy út rossz irányba visz? Nem szeretném hasonlóképp önteltnek minősíteni azokat a téves úton járókat, akik ezt feltételezik magukról.

A jövő emberképe természetesen csírájában már bennünk szunnyad, csak ki kell teljesítenünk azt. Ki mondja meg a tojásnak, hogy csirkévé, aztán tyúkká (avagy kakassá) fejlődjön? A benne rejlő elemi életerő. Ez kell vezéreljen bennünket is. Ha a belső erőre hallgatunk, nem járhatunk téves úton.

Persze tévelygők mindig is lesznek, mint az általad említett Marx is, de nyilván ő is azért tévelyedett el, mert letért az elemi életösztön által diktált útról.

Annyiban persze igazad van, hogy ez az ösztön a múltban gyökeredzik, s ennyiben a "múltat végképp eltörölni" helytelen világszemlélet. Viszont fejlődésünk ívéből jól látható, hogy eseti megingásokat leszámítva az emberiség diadalmenetben masírozik a Beteljesülés felé, amelynek végső evilági manifesztációja mi más is lehet, mint az ideális emberek alkotta ideális társadalom?!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.10. 20:33:18

@Zalai Béla:

Remélem most Fodor Gábort parodizálod...

Eleve egy kalap alá venni az "emberiséget" mekkora blődség már? Nagyon nem egy felé masirozunk, épp ezért nem kizárt, hogy vannak akik jó felé tartanak. Hogy ez a "nyugati" civilizáció lenne, az alsó hangon is illúzió... Ha azt akarod tudni, hogy jó irányba haladunk-e, akkor tedd fel a kérdést, hogy az érzékelhető trendek mellett hol leszünk mi ötven év múlva, mondjuk Kínához, vagy a turbánosokhoz képest. Ha a globális hatalmi struktúra a javukra billen, akkor bizony nekik van igazuk...

Zalai Béla 2010.04.10. 20:44:09

@"the dragon": Nem hinném, hogy kizárólag az átmeneti erőviszonyok elve dominálna. Ennyi erővel Sztálinnak hetven éven át igaza volt, csak utána tévedett. Ami kifelejtődik a számításaidból, az a történelmi perspektíva. Azt már látjuk, hogy hiába verte el Attila Rómát, végül római alapokon szerveződött a civilizáció. Azt is látjuk, hogy hiába osztozott Magyarországon évszázadokon át török és osztrák, egykor volt hatalmuk romba dőlt. És még sorolhatnám. A végső célok függvényében az átmeneti vereség csak kínos mellékepizód. Hogy mi lesz ötven év múlva, az sokat elmond a mostani helyzetről, de ahogyan a Horthy-rendszerrel vagy '56-tal még nem sikerült számot vetnünk, tartok tőle, ötven év múlva sem tudják még a helyén kezelni korunk emberiségének erényeit és tévedéseit.

Abban persze igazad van, hogy a "nyugati" civilizáció - már ha jól értem, milyen értelemben használod ezt a fogalmat - életképtelen képződmény. Nem hiszem azonban, hogy a civilizációnkat a tömegkultúra fogalmaiban kellene definiálnunk. Számomra a "nyugati" sokkal inkább azonos Barbadossa Frigyessel, Leibniz-cel, Hegellel vagy Wagnerrel, mint Bill Gates-szel, Britney Spears-szel vagy Obamával. Nem szemlélhetjük egységes vonulatként a nyugati civilizáció történetét, hiszen - mint mondtad - nem egyfelé masírozunk.

Az emberiséget pedig - akár tetszik, akár nem - egy kalap alá kell vennünk. Nem válik büszkeségünkre, de még egy fekete-afrikai vagy egy roma származású ember is ember. Ezzel kell együtt élnünk, legalábbis amíg nem találunk ennél jobb megoldást a problémára...

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.10. 21:43:33

@Zalai Béla:

A nyugati civilizáció nem Római alapjaira, hanem Róma romjaira épült, ami óriási különbség! Persze pár praktikus dolgot átmentettek, de alapvetően egy gyökeresen más hatalmi struktúra honosodott meg a kontinensen, mely nemcsak nélkülözte a hegemón irányítást, de az elkövetkező másfélezer évben minden esetben fegyverrel döntötte meg az ilyen irányú törekvéseket. Ebben a rendszerben a civilizáció szervező ereje a kereszténység volt, ha tetszik, ha nem. Hogy most mi, arra tippelni sem merek, de ha van is ilyen, az baromi életidegen...

Az meg számomra érthetetlen, miért kéne egy civilizációt elvek helyett személyekhez kötni. De ha már itt tartunk, egy átlagemberre szerintem sokkal nagyobb hatással van ma Britney, mint háromszáz éve volt Leibniz...

Amúgy direkt hangsúlyoztam, hogy nem pillanatnyi eredmények, hanem tendenciák érdekelnek, ami ránk nézve lesújtó. Persze vannak olyanok, akik az emberiség globális üdvéért szállnak síkra, de ez józanul szemlélve megfoghatatlan, szubjektíve meg leszarom a négereket.

Zalai Béla 2010.04.10. 22:16:16

@"the dragon": Csak tételszerűen, a késői órára való tekintettel.

1. A kereszténység vajon Róma alapjaira vagy romjaira épült? Rómát soha nem rombolták le - sem a barbárok, sem a keresztények. Ne érts félre, nem vagyok Róma maradéktalan híve (bár kétségtelen, hogy szívesebben eredeztetem tőlük a nyugati civilizációt, mint a homoszexualitást kultiváló görögöktől), de úgy vélem, a tények alapos ismerete arra kell sarkalljon, hogy korrigáljam a tévedésedet. Róma és a kereszténység folytonos egymással.

2. A civilizációt természetesen nem kell személyekhez kötni. Afféle hívószavakként használtam a neveket - hiszen ők maguk is az adott szociohistorikus körülmények megtestesítői csupán, nem holmi történelemgeneráló metahősök. Talán egy mai átlagemberre nagyobb hatással van Spears, mint a maga korában volt Leibniz. Biztos vagy azonban abban, hogy háromszáz év múltán is akkora hatása lesz az _akkori_ átlagemberre Spears-nek, mint a _mostani_ emberek életére Leibniz van? Mielőtt válaszolsz, fontold meg, hogy Leibniz (vagy egy hasonló kaliberű zseni) nélkül feltehetőleg a Spears-et népszerűsítő televíziós csatornák is elképzelhetetlenek lennének, hogy csak egy mellékeffektust említsek.

3. A fekete-afrikaiakkal szembeni ellenszenved - meglátásom szerint - jól megalapozott tudományos tényeken alapul. Az a jelenkori "liberális" gondolatrendőrség bűne, hogy ezek a tények nem lehetnek közkinccsé.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.10. 22:58:14

Mindenfajta poén nélkül, már ezért a színvonalas eszmecseréért megérte bővíteni a blogot. Részt akarok és fogok is venni a beszélgetésben, ám egyéb bokros teendőim ezt most nem teszik lehetővé, ám holnap este már igen!
Megjegyezném, a holnapi nap folyamán szavazóköri párt delegált leszek, így kívánjatok sok sikert és eredményes munkát nekem!

Zalai Béla 2010.04.10. 23:02:00

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Sok sikert, eredményes munkát, Kornél! Nem is lehet kérdés, hogy az egyetlen helyes irányvonalat képviselő párt delegáltja vagy!

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.04.10. 23:02:07

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

Vigyázz az LMP-sekkel kisnyilas. Mindenre képesek azok a csajok, megtörik az ellenállásod, s elveszik az erôd, gyengítik a hited.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.10. 23:14:29

@Zalai Béla: Ezt a választ vártam és reméltem kedves Béla! Érted is fogok dolgozni!

@Panther_V: Ígérem így lesz! Neked pedig még egyszer részvétem és vigasztalásom azért, mert életed két meghatározó pártja, mely különböző életszakaszaidban a legnagyobb hatással volt rád, most esélytelen bármire is. Igen, a Munkáspártra gondolok, mint kezdő radikális marxista párducka és később - Demszky példáján - lángoló szabadelvű lettél az SZDSZ-ben. Félnivalód azonban nincs, megbocsátunk neked. Távozz békével és nyugalommal Bagira.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.04.10. 23:19:49

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

Maoista Demszky és bandája velem egy mondatban említését sértésnek veszem, pedig valamilyen szinten eddig nem gyûlöltelek. A Munkáspárt viszont langyos. Az a baj túlzottan az. Szép Tavaszt.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.10. 23:28:16

@Panther_V: Tudod, én most komolyan mondom, hogy nem hülyéskedek, nem értem mi gondod van velem, ha félretesszük a hülyülést, semmi sértőt nem mondtam neked. Alapvető kérdések másmilyen megítéléséből adódóan nem kéne egymást rühellnünk, ám nem is kezdtem. No de te tudod, neked is minden jót.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.04.10. 23:36:41

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

Itt a gond Kornél. Mert én bizonycsak hülyülök veled, te meg a Thürmer-Magyar Bálint vonalon képzeled el az életem. A lényeg: dolgozz tisztességesen, kezedben is a jövô. Na meg az enyémben is. Hajrá TGM.

Zalai Béla 2010.04.10. 23:45:20

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: @Panther_V:

Békesség, felebarátaim, békesség! Kell, hogy létezzen az ellentétek dialektikus egymásra következésének egy olyan folyása, amely közös mederbe terelhető! Két ilyen nagyszerű koponya nem acsarkodhat egymásra!

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.04.10. 23:52:06

@Zalai Béla:

Kornél olyan kis sértôdôs. Ezt a típust imádom cukkolni.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.04.11. 00:13:42

@Zalai Béla:

Rómát bizonyos értelemben lerombolták. Azt a civilizációs szintet évszázadokkal késôbb sikerült újra megközelíteni Európában. Szellemileg, építészetileg, infrastukturálisan ezer évnyi visszalépés volt, a reneszánsz idején kezdett valami derengeni, de a XV. században bizony még a gazdagok sem élveztek olyan vívmányokat mint egy jómódú római másfélezer évvel korábban.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.11. 00:29:08

@Zalai Béla:

1) Naaa, ki ne találjuk már, hogy a kereszténység Róma hagyatéka lenne. A keresztény tanítás élesen szemben állt az uralkodó római szellemmel, és egyfajta ellentársadalomként épült ki, Róma hanyatlásával párhuzamosan egyre nagyobb sikerrel. Ne felejtsük el, hogy az államvallássá tétele - ami egy kellően kényszeredett stabilizációs kísérlet volt - és a birodalom bukása között még annyi idő sem telt el, mint egy japó születéskor várható élettartama...

De ismétlem, a civilizációnk megragadásánál legalább ilyen súllyal latba esik a Pax Romanat felváltó konfliktusos rendszer, államokkal, dinasztiákkal, minden jóval.

Ezért hajlok arra, hogy a Római Birodalom egy megismételhetetlen szelete a történelemnek, nem illeszkedik civilizációnk fejlődési ívébe - mely ebben az esetben meredek csökkenéssel rajtolna, és itt tetten is érhető az elméleted önellentmondása -, maximum romantikus előkép.

(Rómát amúgy feldúlták párszor, de miért kellett volna földig rombolni? Az mit bizonyított volna? Török testvéreink sem bontották le a Hagia Szophiát, csak mellé csaptak néhány minaretet... )

2) Szerintem nagyon alábecsülted Spears kisasszony kopaszra borotválós akciójának a történelmi jelentőségét! És ki tudja mikor szopja le Obamát és Tiger Woodst szimultán...

3) Nem érzek irántuk ellenszenvet, egyszerűen csak nem érdekelnek. Persze jó lenne velük kenyeret cserélni gyerekmunkával bányászott gyémántra, de azt sajnos csak spéci fegyverekért adják, aminek mi is híján vagyunk... Félreértés ne essék, a spanyolok, angolok, dánok is csak annyival érdekelnek jobban, amennyivel nagyobb hatással vannak viharvert drága Hazánkra!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.11. 00:33:40

@Panther_V:

Na, a faszomért kibiceltél bele...

Két dologról viszont nem esett szó:

1) Róma megérdemelte a pusztulást.

2) Zalai egy gennyes kis buzi, aki El Clásico közben is kommentel...

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.11. 00:46:50

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

Hohó, én már behűtöttem a ládányi sört, jönnek a cimbik! Természetesen a TV2-t nézzük majd az utánozhatatlan Dessewffy Tiborral, és miután elpityeregte magát, valamint felveti az emigráció lehetőségét, rá is rántok a brére!

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.11. 01:22:07

@Panther_V: Jahogyúgy. Akkor mea culpa.

@"the dragon": Bizony így legyen, kegyelmi állapotot idézel fel!

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.04.11. 01:39:37

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

Ugyan, nincs miért. Oldalfegyvert, cipôt megpucold ám! Rettegjenek a rettegôk, ámuljanak a nôk.

Zalai Béla 2010.04.11. 10:44:40

Hamarosan érdemben is válaszolok minden felmerült kérdésre (méghogy kereszténység, et cetera), azonban most fontos szétcsúszni valóm van, mivel jó szokásomhoz hűen a szombat éjjelt Juhász és Babits társaságában egy füstös krimóban töltöttem, s a másnaposság kezelésében még csak két deciig jutottam!

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2010.04.12. 22:20:06

faszom a feministákba, és ezt most nagyon-nagyon képletesen értettem!

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.13. 00:16:57

@Nyunyóka: Jó téged itt látni, lassan a helyükre kerülnek a dolgok!

Róma tekintetében ne felejtsük el azt megemlíteni, hogy bizony rövid távon nem sokat nyertek a kereszténységgel, de hosszútávon igen sokat. Ámbár ez itt már meglehetősen vakvágány.

Nem mondhatok mást, csak annyit, hogy elégedett vagyok a vasárnappal. Nagyon. Az, hogy ebben kicsinyt az én munkám is benne van, nem csak a vasárnapi szavazókör miatt, na meg különösen jó érzés.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.13. 21:31:11

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

Mégis mi a faszomra fel vagy elégedett? Kétharmad, -20%, bebizonyosodott, hogy az emberek még valódi teljesítményt is simán leszarják, ráadásul még azok a retkes ökoterroristák is bejutottak, akik a munkanélküliséget egy aktivistákból kirakott húsz méter átmérőjű mosolygófejjel kívánják orvosolni... Szó se róla, pont erre számítottam, de ettől még siralmas.

(A kereszténységből pedig nem Róma profitált, hanem Európa, amennyiben az államközi interakciók moderált keretet kaptak.)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.13. 22:07:56

@"the dragon": Bizony Róma is, mert nem hiába központja a világ egyik, ha nem a legbefolyásosabb vallásának, és mindig is a birodalom bukása után ezért élvezett előjogokat és kedvezményeket, egészen az 1870-es évekig.
Azért tényleg nem vagyok elégedett, mert Zalaival ellentétben, aki derekas és értékes, vitagerjesztő posztot írt, te hetek óta csak a tököd vakarod!
No de, már miért ne lennék elégedett, mikor Budapestet nem számítva, ami vörös rongyait végképp soha nem tudja levetni, a Jobbik a második számú erő az egész országban?

Zalai Béla 2010.04.13. 22:39:57

Kellemes kötelességemnek teszek eleget, mikor a tudomásotokra hozom: egyetértek Kornél minden szavával! Bár egy karakán kiállású, a valódi értékekért küzdő párt még mindig hiányzik a politikai palettáról, de nem nehéz belátni, hogy a dolgok jó irányba haladnak. Szép lassan minden párt kipotyog a parlamentből, ami nem oda való, és ennek igazán örülnünk kell!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.13. 23:31:07

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

Jaaaa, ha a városra gondolsz az más. Szép hely, csak sok ott a digó cigány...

Azért vagyok elégedetlen, mert engem nem elsősorban a pártok torzsalkodása érdekel, hanem az, hogy mi fog történni. Ebben a konstellációban rendszerszintű változások nemhogy nem indulnak el, de még a társadalmi vita sem alakulhat ki róluk, olyan erős lesz az igazodási kényszer minden téren...

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.14. 00:42:17

@Panther_V: Megpróbálhatja persze. Csak példásan fel fog vele sülni, nem szabad elfelejteni, hogy a Jobbik nem egy FKGP vagy KDNP, ahol joviális öregurak üldögélnek és ha valaki az asztalra csap, akkor maguk alá hugyoznak menten. A Jobbik törzsgárdája és szavazói fiatal, tettekre kész, mozgósítható erőt alkotnak. Próbálkozni lehet, csak a reakció és a hatás lesz más mint eddig. Nem tudom elégszer elmondani, hogy a 18-25 év közötti választópolgárok között első a Jobbik, nem lesz sem egyszerű, sem sikeres a Fidesz harca ezen tömeg ellen. Meg fogják próbálni ennek ellenére, lelkük rajta.

@Zalai Béla: Béla, te egy aranyember vagy!

@"the dragon": A kultúra egyik fellegváráról beszélsz, hát mit érdekel téged hogy kik laknak ott!
Na most rendszerszintű változásokra biztos hogy számíthatsz, lévén a kétharmad teljesen biztosan meglesz a Fidesznek. Ez nem jó és társadalmi párbeszéd még úgysem lesz, de alapvető változások biztosan. Kérdés mindezek kiknek lesznek hasznosak, a következő 1 év világos választ fog erre adni.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.04.14. 00:58:55

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

A módszerek várhatóan mások lesznek mint korábban. Bizonyos okok miatt Kövér Lacit sem vetheti be, ô egyébként is már csak kevesek számára mondhatna valamit, annál többet vihetne. Viszont Patásördög beindíthat programokat - közbiztonság, munkahelyteremtés- ami jelentôsen csökkentheti az ÉK-K magyarországi szavazótábort. Talán, ha ilyen módszerekkel szüntené meg létjogosultságotok egyszer még én is újra rászavaznék.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.14. 01:16:52

@Panther_V: Arra kár is bazírozni, hogy erőteljes és viszonylag jó kormányzás esetén megismételhető hasonló részvétel mellett a Jobbik mostani eredménye. Az egykori vörös sarló területén élő szavazókban nagyrészt nem az elszánt, ideológiában egyetértő harcost, hanem az elkeseredett, munka és biztonság nélkül élő polgárt kell látni. Ha a Fidesz valóban segít ezeken az embereken, akkor az én szememben is sokat fognak nőni.
A Jobbiknak egy 10-12 százalék környéki pártként kell magát felépíteni, ahol lehetőleg minél több az ideológia szavazó és egyre kevesebb a csalódott, mert nem lesz és soha ne is legyen tömegpárt. Egy ilyen középpárt már bele tud szólni az ország ügyeibe, helyi szinten is lehet sikeres és esetleg, egy kiélezett helyzetben koalíciós partner is lehet. Haider is csak addig volt maga az ördög, amíg a Néppártnak nem kellett X ember a kormányzáshoz.
Szóval, a feladatok tiszták, ezekért kell küzdeni és dolgozni.

Zalai Béla 2010.04.14. 01:19:01

A legnagyobb rosszat legalábbis elkerülte a Jobbik azzal, hogy nincs belekényszerítve egy esetleges kormányzati pozícióból adódó kötelező konszolidációba. Magyarul jó eséllyel meg tudja tartani a szavazóit, és a Zsideszben szükségképpen csalódó polgárok egy jó része is őket fogja erősíteni - már az önkormányzati választásokon is. Főleg, ha Lendvai megteszi azt a szívességet, hogy történelmi küldetését betöltve a következő ciklus során kivezeti a parlamentből az MSzP-t.

Hozzáteszem, én ennek nem különösebben örülök, lévén, hogy egy opportunisták vezette párt soha nem fog meggyőződésből az igaz ügy mellé állni, és így persze cselekedni sem mernek soha. Ehhez képest még a Zsidesz és az MSzP sem áll olyan rosszul, mert ők legalább elhiszik maguknak, amit hazudnak. Persze nézőpont kérdése, hogy mi a rosszabb: meggyőződés nélkül töketlenkedni, vagy meggyőződésből menni rossz irányba.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.14. 01:32:34

@Zalai Béla: Arra van esély, hogy a Fideszben pár hónap alatt csalódottak még rá tudnak pakolni a Jobbikra, illetve, hogy a biztos kétharmad tudatában ilyen korán mernek népszerűtlen döntéseket hozni, bár ezeket szerintem a helyhatósági választások utánra fogják hagyni.
A lendület még bőven kitarthat októberben a Jobbiknál, ez kétségtelen, de tartom, hogy hosszútávon egy mondjuk 12 százalékos párt módjára kell berendezkedni, annak minden előnyével és hátrányával.
Az MSZP kiesése a törvényhozásból? De szép is lenne...
Félreértés ne essék, egy szociáldemokrata párt igenis egy demokratikus rendszer szükségszerű velejárója és bizony kell is, hogy lefedjen mindenkit a politikai mező, de ha végre megszűnne ez a szörnyűséges utódpárt, egyenesen a budapesti főcenzor vezetésével... Az SZDSZ megszűnése már megízleltette velem az ilyen örömet, ezt igen erőteljesen fokozná a szocik ilyen szereplése.

Zalai Béla 2010.04.14. 01:52:33

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nem nagyon van más esélyük, mint azonnali lépéseket foganatosítani, hiszen világmegváltást vár tőlük a fél ország. Így hát ha nem is népszerűtlen intézkedések miatt, de a kiábrándulás jó eséllyel várható. Amúgy is tendenciózus a kormánypárt pofára esése a helyhaválasztásokon.

Sajnos azt azért én sem gondolom, hogy még akár Lendvai tehetsége mellett is képesek lennének kiesni a parlamentből a szocik. Akik most is rájuk szavaztak, azok legfeljebb kihalásos alapon veszítik el a beléjük fektetett bizalmukat.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.14. 15:16:53

@Zalai Béla: Ez igaz, itt már tényleg csak a kihalás hoz friss levegőt, de már azzal is előbbre lenne az ország, ha az MSZP fiataljai, akiknek már semmi közük a pártállami múlthoz és nekik is roppant kényelmetlenek az öregek, azok tudnák kipenderíteni végleg ezt a garnitúrát. Talán ennek eljött az ideje.

Zalai Béla 2010.04.14. 15:53:56

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Bevallom, ebben nehéz hinnem. Amíg a mesterházyak csak arra jók, hogy Gyurcsány és Lendvai helyett elvigyék a balhét a választási vereség miatt, addig reménytelen, hogy egy egészséges szociáldemokrata képződmény lesz valaha is Magyarországon.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.14. 16:00:46

@Zalai Béla: Igyekszem bízni benne, most újjá kell építeniük a magyar baloldalt, elódázhatatlanok lesznek ezek a döntések, ez ők is tudják.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.14. 21:17:41

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

Komolyan kíváncsi lennék, hogy szerinted mely területekhez nyúlnak majd, és nem pont úgy, ahogy azt az mszp próbálta... Talán az önkormányzati rendszerhez - ami teljesen jelentéktelen, évi 2-3 milliárdot jelentene -, de ahhoz is dilettáns módon, és majd csak a négy év múlva esedékes választásokkor. De pl. a jelöltek meghallgatásánál mindenkit feleskettek arra, hogy megszavazza a kisebb parlamentet, ehhez képest már el is felejtették a dolgot. A politikai elit önérdekérvényesítő képessége legendás... Akár csak a közigazgatásé, szóval a kisebb bürokrácia is csak álom. Nem volt még olyan ciklus, amikor a közszolgák száma csökkent, és nem pedig nőtt volna...

Ahhoz, hogy eredményeket érjünk el, teljesen új alapokra kéne helyezni a nemzeti önértékelést, a szövetségi rendszerünkhöz való viszonyt, a gazdasági és a politikai alrendszer kapcsolatát, alkotmányos fékeket iktatni, ami megakadályozná a éveket felölelő politikai válságokat, stb... Világos, hogy a Fidesz nem erre készül, holott erre kapott felhatalmazást.

Elvileg ez jól is jöhetne a Jobbiknak, de nem vagyok biztos abban, hogy a társadalom négy év hisztériát követően ismét felvenné a kesztyűt, és nem pedig az anómia lenne úrrá... Ráadásul erre játszani is fognak. A másik problémám, hogy az lmp nevű idegen test befurakodásával versenyhelyzetbe került a protestpártok piacán. Akik ráadásul homoszexuális hippik...

@Zalai Béla:

Tendenciózus?:) Mivel ez csak 1990-ben és 2006-ban volt tettenérhető, nem látom a tendenciát, ettől függetlenül most van rá esély. Mondjuk a Jobbikot féltem a dolgotól, mert 50 épkézláb embert sem tudtak összehozni egyenlőre, 5000-el pláne meggyűlik a bajuk...

Az mszp megújulása engem inkább rémiszt. A régi motorosok legalább kiszámítható, strandpapuccsal lapogatott szarkupacok, míg a gyurcsány gründolta mozaik klubos generáció tele van gátlástalan, és legalább annyira rafinált trógerekkel...

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.04.14. 22:14:15

A blogmotor elvitte a kommentemet, és be nem írom még egyszer!
Summa:
- Baloldal megújulhat, amennyiben lassan kidőlnek végre a mammutok a párból, és az ifjak kiköpik a löttyedt pélókat, amiket a torkukra tuszkoltak idáig. Fletó sem tervezi szerény, könnyes szemű visszavonulását még, ráadásul vannak, akik akkor se szavaznának jobbra, ha maga a maszop kérné őket erre, s ez bizony szívük joga.
- A sokat kritizált elempé, nagyon röviden: elég gáz, hogy eddig nem volt környezettudatos pártunk, de most már van, hát örvendezzünk vala!
- A jobboldal meg igen nagy szarban van, minden látszat ellenére. Főleg idei nyertesünk. Az emberek már kinyitották az ablakot a sült galambnak, az meg csak nem jön...! Elképzelni nem tudom, hogy fogják az emberek torkán lenyomni a hatszázadik bőr lehúzását is, mert ami most jön, az minden lesz, csak finom nem. Ha Viktor tényleg el akarja küldeni azt a minimum 20%-nyi réteget, akik most valamilyen oknál fogva nem dolgoznak, holott munkaképesek, ahhoz bizony messze nem lesz elég csak a munkahelyeket megteremteni hozzá. Végre szembesülnie kell az igazi problémával - neki is, nekünk is. Ez az ország egyszerűen nem tudja, mit jelent egy nemzetnek lenni. Szarnak a törvényre, egymásra, mindenre. Ez egyként igaz átlagemberre és politikusra egyaránt. Bár a Jobbikot szívesen ekézném, arra azért elég jól ráéreztek, hogy itt nemzetet kéne építeni. Elsődlegesen. Ami most az ún. nemzeti oldalon folyik, az ennek paródiája csak, de mindenestre a probléma végre felmerült a százados mocsárból. Sok minden történhetne most, ha ez az ország végre nem lenne végtelenül önző, ostoba és kisszerű.
Mindenesetre én reménykedek, mert hiszem, hogy kivételesen értékes fajta vagyunk, és amennyiben megtanulunk végre felelősséget vállalni minden tettünkért, akár még nemzet is lehetünk ismét. Mert az eddig nem nagyon ment.
Elnézést, amennyiben a cinizmusom sértőnek találtatott.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.14. 22:37:28

@"the dragon": Amit a Fideszről mondasz, teljesen igaz, írhatnál is róla - vagy bármiről - egy posztot!
Bár az kétségtelen szerintem, hogy nyilván lesz jó hozadéka is a kétharmadnak, de biztos vagyok benne, hogy több rossz.
A Fidesz minden botlása a Jobbikot fogja erősíteni, legalábbis nagy részben. Ennek ellenére a Jobbiknak most arra kell gyúrnia, hogy a Dunántúlon, - ahol fele annyian szavaztak rájuk, mint a Duna másik oldalán - is komolyabb erő legyen. A keleti szavazók jelentős része el fog tűnni a munkahelyteremtések és a közbiztonság várható javulása miatt. Ideológia szavazóból kell minél több.

@LadyCarambole: Pontosan, a baloldalnak most van először igazán esélye arra, hogy kiöklendezze magából a pártállami múlttal szennyezett romlottságot. Az LMP önmagában nem káros, de többet kéne tudni róluk, különösen azzal kapcsolatban hogy milyen szerepet játszanak ott volt SZDSZ háttéremberek és pénzek.
Az, hogy nincs nemzet csak egy ország, minden kontroll és norma nélkül, na az az igazán tragikus valóban.

Zalai Béla 2010.04.14. 22:58:22

@"the dragon": Elismerem, félreérthetően fogalmaztam. Nyilván akiknek nem volt miért pofára esni, azok a kormányok nem estek pofára. A tendenciát abban vélem felfedezni, hogy a választópolgárok az önkormányzati választásokon büntetnek a rosszul megkezdett kormányzásért - jóllehet regionális és országos politikának közel sincs olyan szoros kapcsolata, mint ami ezt indokolttá tenné. A tendencia tehát az, hogy a szavazók bizalma jól láthatóan nem négy évre szól. A magyar választópolgár tudatosan viszonyul a napi politikához akkor is, amikor épp nincsenek választások (ezt számos, nálunk fejlettebbnek mondott demokráciában nem mondhatjuk el). A jól - vagy fogalmazzunk így: legalábbis elvárhatóan - megkezdett kormányzati ciklusok persze nem illeszkednek ebbe a tendenciába, és ez a pongyolaságom miatt nem alaptalanul késztetett kritikai meglátások megfogalmazására.

Bár különböző okokból, de éppen az általad is említett '90-es és '06-os kormányokkal szemben volt a legnagyobb az elvárás, amihez hasonlatos a mostani helyzet is. Sőt, mondhatni a helyzet a '90-es választásokat idézi, amire persze az esélyes még rá is játszott, amikor kvázi a rendszerváltoztatgatás lezárását sürgette. Meglátjuk, mennyire lesz sürgős neki.

@LadyCarambole: Valójában egy többnemzetiségű államban a nemzetállami ideológia nem old meg semmit, ezt a mi történelmünk éppúgy bizonyította, mint számos sorstársunk jelene. A nemzetállam felé egyetlen út vezet: az idegenek és idegenszívűek törvényen kívül helyezése.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.04.15. 10:45:58

@Zalai Béla:
Valóban.
Kérdés, hogy akarunk-e nemzetállamot, amennyiben ezt így, ilyen feltételekkel határozzuk meg. Nyilván akadnak, akiket vonz ez a fajta totalitáriusság, én a magam részéről jobb szeretek bízni abban, hogy előbb-utóbb képesek leszünk túllépni ezen mintázatokon.
Még mindig él egyfajta idea az emberekben, amely hajlamos ilyen erődemonstráló módon elképzelni a világot, rendalapúnak és kiszámíthatónak, egyszerre kifejezve azon vágyukat és félelmüket, ami az ismeretlennel szemben még mindig ott van bennünk. Garanciát és biztonságot mindenek felett, és valamely rejtélyes oknál fogva töretlenül hinni, hogy ez elérhető....Érdekes, mindenesetre.

Zalai Béla 2010.04.15. 10:55:52

@LadyCarambole: Hát persze, hogy éppen ez a kérdés, Mylady. Csakhogy nem szerénységem, hanem Kegyed beszélt a nemzetté válás és a rend fontosságáról.

"Végre szembesülnie kell az igazi problémával - neki is, nekünk is. Ez az ország egyszerűen nem tudja, mit jelent egy nemzetnek lenni. Szarnak a törvényre, egymásra, mindenre."

Majd állást is foglalt a kérdésben:

"Mindenesetre én reménykedek, mert hiszem, hogy kivételesen értékes fajta vagyunk, és amennyiben megtanulunk végre felelősséget vállalni minden tettünkért, akár még nemzet is lehetünk ismét. Mert az eddig nem nagyon ment."

Attól tartok, amikor most visszakozni próbál az általam említett feltételek nem megfelelő voltára hivatkozva, és mintázatokon való túllépésről beszél a mintázatok felszámolása helyett, valójában ugyanazt a sunyi, megalkuvó, nemzetellenes retorikát folytatja, amelyet a teljes magyar jobboldal - beleértve a csak száját jártató Jobbikot is.

Remélem, szavaimat nem veszi személyeskedésnek - nem Kegyed ellen irányul a mondandóm, csupán nemzetem iránti aggodalmamból fakadó szent gerjedelmem késztet határozott állásfoglalásra.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 13:57:39

@Zalai Béla: @LadyCarambole: Szerencsére nem vagyunk egy Oroszország, így a nemzet egyben az állam is. Egyáltalán, maga az államalkotó többség a nemzet, ezáltal ebben sok hibát nem látok, olyan csekély számú kisebbség él Magyarországon és azok is olyan szinten asszimilálódtak, példának okáért a svábok, hogy ennek a megoldásával nem lenne probléma, esetleg mondjuk a szlovén példa átvételével, amit egyébként már 1990-ben be akart vezetni a rendszerváltó törvényhozás. Miről van szó? Hogy a nemzeti kisebbségeknek helyet biztosít a Parlamentben, szavazati és természetesen szólásjoggal. Ez - ha lehet így mondani - ultrademokratikus húzás lenne.

Zalai Béla 2010.04.15. 14:19:49

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Kedves Kornél, minden nagyrabecsülésem ellenére azt kell mondjam, hogy nyilván viccelsz. Magyarország lakosságának óvatos becslések szerint is negyede etnikai értelemben kisebbségi, nem beszélve arról, hogy egy vallási kisebbség irányítja.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 15:45:10

@Zalai Béla: Te etnikai kisebbségről beszélsz, az egy súlyos probléma. Én nemzeti kisebbségről, ami teljesen demokratikusan megoldható, nem is értem mire várnak 20 éve.

Zalai Béla 2010.04.15. 15:46:44

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Úgy érzékelem, ez egy nagyon szofisztikált, ám annál hangsúlyosabb különbségtevés lehet a részedről. Megvilágítanád a kedvemért, hogy mit is értsünk pontosan alatta?

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 15:54:24

@Zalai Béla: Etnikai kisebbség a cigányok, ám nemzeti kisebbség a hazánkban élő svábok, horvátok, szerbek, szlovákok, etc. Nehéz lenne ezért az ismert okok miatt nemzeti kisebbségként nevezni a cigányokat. Ezek mellet pedig beszélhetünk vallási kisebbségekről, de véleményen szerint az a legkisebb problémát jelenti.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.15. 16:03:10

@Zalai Béla:

Ma Magyarországon nem észlelem a politikai emancipáció igényével fellépő etnikai, vagy nemzeti csoport jelenlétét. Szerencsére. Esetleg ha a cigányok majd megtanulnak írni-olvasni...

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

Ultrademokratikus a lófaszt. A rendszerváltó törvényhozás alatt pedig a '85-ös parlamentet kell érteni, amely meg is hozta a 90. évi XVII.-es tv.-t, amit Antallék első körben húztak keresztül, nem véletlenül. Romániában is ez a rendszer "működik", mindenféle érdem és eredmény nélkül.

Persze még ez is jobb lenne, mint a mostani, mikor gyakorlatilag üzleti alapon - lásd kisebbségi önkormányzati rendszer - szervezzük meg a saját kisebbségeinket...

Posztot majd írok. Három témán gondolkodok, de mostanában iszonyat kevés időm van, és ehhez nem elég 20 perc, mint a kigondoltamos mókához...

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 16:11:37

@"the dragon": Tény, az sem a legjobb lenne de a mai nevetséges és maffia viszonyokhoz képest jelentős előrelépés. A posztnak örülök, a kigondoltamhoz való pozitív hasonlítástól meg repes a szívem.
Lady is bejelentkezhetne és akkor nyugdíjba vonulok.

Zalai Béla 2010.04.15. 16:13:54

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: @"the dragon": Úgy értitek, annak tehát örülnünk kellene, hogy a cigányság - akárcsak a magyarság - még nem jutott el a nemzetté válás alapvető szintjéig sem? Ez vinne közelebb bennünket a nemzetállam megvalósításához?

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.04.15. 16:23:57

@Zalai Béla:
Áh, éreztem én, hogy nem lesz ez így jó, no meg rétorikából sem vagyok oly pallérozott, hogy az vállalható legyen.
Mindazon által nagyon nehéz akár vitát folytatni, akár egymás gondolatait továbbfűzni, ha az ember nem tudja, adott esetben a másik milyen fogalmi rendszert követ.

De akkor magyarázom a bizonyítványom, Béla.

Elsődlegesen érdemes tisztázni, mi a nemzet fogalma számomra. Amikor erről beszélek, igyekszem igazodni az adott és elérhető feltételrendszerhez, úgymint ez egy ország, aminek lakói vannak. Tán nagyon primér meghatározása ez, de én már csak egyszerűsítek, ahol lehet, és nem foglalkoztatnak ideológiai meghatározások.
Az állam és az állampolgárok között fennáll egy bizonyos kapcsolati rendszer, ez is adott, társadalmi berendezkedésünk, gazdasági struktúránk van. (Hogy én ezzel egyetértek-é vagy sem, az akár érdekes is lehetne, de most nem az.) Ennek tükrében tudom azt mondani, hogy jelenleg ma az országban se az állam, se annak állampolgárai nem tudják vagy nem is akarják betartani a közöttük lévő társadalmi szerződésben(?) foglaltakat.
Amikor felelősségről beszélek, arra gondolok, hogy itt még mindig gyerekek játszanak a homokozóban azzal a biztos tudattal, hogy nem fognak jönni a felnőttek. A fegyelmezettség ebben a tekintetben értendő, a felelősség vállalása szintén. Az állampolgárok nem egy nemzetként viselkednek, és a nemzetté válás e tekintetben lenne igen mérvadó.
Hogy az állam is elmarasztalható-e atekintetben, hogy államként viselkedik-e, az ugye nem is kérdés.
Visszatáncolásról részemről ez esetben szó sincs, mivel ezt így értettem, s nem máshogy.
Meglátásom szerint e rendszer hosszútávon mindenképp működésképtelen, mivel eleve paradoxonra épül, de jelenleg ez van, amivel kezdeni kéne valamit.
Másodszor a mintázatokon való túllépés nálam egyenértékű azok elhagyásával.
Harmadszor engem viszont az érdekelne, pontosan mire gondolsz, amikor nemzetellenes retorikát emlegetsz, már ha szabad megkérdezni, mert akkor nekem most ez nem egyértelmű. Ha összezavarodásra adtam ismételt alapot, az bizony előfordulhat, lévén a csöndes elmélkedés inkább az asztalom.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.15. 16:26:00

@Zalai Béla: Távolról sem, de ettől nem kell félnünk, mármint a nemzetté való összekovácsolódásuktól, mert ilyen sehol nem következett be eddig sehol és a jelek sem efelé mutatnak, finoman szólva. Óriási és megoldhatatlannak látszó probléma viszont, mert egyfajta állam az államban szisztémát követnek.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.15. 16:34:46

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

Pozitív összehasonlításról szó sem volt...:)

@Zalai Béla:

A magyarság szebb korokban már volt nemzet, tehát a spanyol viaszt nem kell feltalálnunk. Ezért is rökönyödtem meg, hogy Orbánék anno stratégiaalkotás helyett politikai haszonszerzésre használták a gondolatot... Összességében a tót, oláh, cigány, stb. identitás engem a legkevésbé sem zavar. (Na jó, a cigány igen, de csak mert annak integráns részét képezi a hangoskodás és a csoportosan elkövetett erőszak.) Léteznek olyan szintek, ahol ezeknek van a létjogosultsága. Például a Nagycserkeszi művház. De ennek kellően távol kell maradni a nagypolitika erőterétől... Ha ennél többet akarnak, a legszigorúbban kell fellépni ellenük.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.04.15. 16:42:53

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:
A te korodban? Hova gondolsz!
Én is bejelentkeznék, de hasoncipőben járok Dragival, de azért majd igyekszem.

Csönd-Nesz-Rizs.® 2010.04.16. 12:31:13

Ez a poszt pedig akkora buziság, el sem olvasom!

A posztírónak ajánlom a pesti melegbárok pincéjében elkövetett rendszeres análfűrészelést, latex ruhában, szopóállarcban és piros pinponglabdával a szájában!

Szégyenteljes poszt, férfi ilyet nem ír. Még jó, hogy el sem olvastam.

Csönd-Nesz-Rizs.® 2010.04.16. 12:40:09

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

sok kis fasz szociológus gekkó, éjjel filozofáltok.

KÚRNI KELL, ÉRTEM?

ráadásul ennyi baromságot rég olvastam, élén dragonnal, aki szemlátomást a blog.hu legótvarabb fasszopó buzija lett!

Csönd-Nesz-Rizs.® 2010.04.16. 12:53:13

@"the dragon":

A Merton tételek ilyenfajta kétségbeejtő és totális idiótizmusodat jelző interpretációjára csakis a magadféle kis fasszopók képesek.

Egyébként is a magyar kreatív nép, és talált választ, kiépített egy olyan eszmerendszert, amely mélyen a gyökereire mutat, nemám ignorálni 19%-ot, te kretén.

Gy.k. ennek a feloldásnak köszönhetjük a mélymagyar eszmék felböffenését, a szkíta hogyományok előtérbe helyezését, a mai normáktól való elfordulást.

Az hogy ez a válasz mennyire adekvát a jelenkorban, no az megérne egy misét, de amíg itt ilyen ótvar buzik posztolnak meg filofálnak, addig a megfejtést nem kötöm az homokos orrotokra!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.04.16. 23:41:04

@LadyCarambole: Magam is érzem, hogy nagyon gáz tisztelegni lédiséged előtt, de teszik ez a sok okos gondolat, egyetértek. Elnézést.

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Szerintem látsz a pályán, a de a jobbik megvakított. Keszthely, Gyöngyös, és még sok egyéb hely azt mutatja, hogy a legegyszerűbb bűnözők nyomják a pénzüket a politikába, hogy legalizáljanak. A Fidesz ezeket profi módon halálra zúzza, a jobbik csak akkor marad meg négy év múlva is, ha a fidesz annyira balfasz, hogy úgy lop, mint az mszp/szdsz.

Elismerésem egyébként a magas színvonalú műhelymunka iránt. Copy paste a kormányprogramba, vagy pogromba?

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.17. 11:36:50

@Levéltáros: Igazság szerint én egy valódi, nemzeti radikális Jobbikot képzelek el, aminek sikerült magáról lenyesegetnie a vállalhatatlan embereket, ami tisztán a radikalizmusról szól és nem a szélsőségekről. Most a Parlamentbe jutással erre van esély, a kurucinfo máris támadja a Jobbikot. El fog veszni 3-4 százalék, de azok az emberek nem is kellenek. Ezért is mondom, hogy 10-12 százalékra kell berendezkedni. Remélem 1-2 év és lekopnak a szélsőségek, van rá esély.
Szerencsére a műhelymunka valóban folyik, már csak a pártok képviselőit várjuk a konzultációra. :)

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.04.17. 15:35:30

@Levéltáros:
Bár el tudnám dönteni, hogyan is értsem ezt.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.04.17. 23:08:46

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Próféták és víziót hirdetők gyülekezete, sok dudás egy csárdában. Nem fognak együttmaradni, szerintem egy erős kitúrja a többit, és a végén elfogynak. Vona és Morvai nem maradnak meg együtt hosszú távon. Szerintem.

@LadyCarambole: Őszinte tisztelet, minden hátsó gondolat nélkül, csak nehéz ilyet leírni az internet legkeményebb kommentelői előtt. Na mindegy.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.17. 23:29:46

@Levéltáros:

Zalai végzetes opportunizmussal vádolta őket, Te önjelölt prófétákat látsz bennük, nagy a zavar a fejekben...

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.04.18. 12:01:13

@"the dragon":
Homályozzál már fel minket Dragon, mert nagyon ügyes vagy abban, hogy semmit ne mondjál, és azt lehetőleg még véletlenül se konkrétan!

@Levéltáros:
Legkeményebb kommentelői?! Olyan puhák vagyunk, mint egy tálnyi Stahl-féle meggyesmuffin! ikszdé

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.18. 12:12:12

@LadyCarambole:

Ahhoz, hogy téged felvilágosítsalak, egy reflektort kéne dugnom a vaginádba. Ne haragudj, de nincs gusztusom a dologhoz...

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.18. 13:44:05

Még jó, hogy ez a komment lett a 98. No de kié lesz a századik?

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.04.18. 19:54:21

@"the dragon":
Az a te bajod Dragi, hogy nincs gyomrod semmihez.
Eklatáns példaként: egy szimpla nem is elég lett volna.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.18. 21:33:21

@Panther_V: Bagira, a legméltóbb macska tépte át a célszalagot. Akkor most megyek és írok egy PETA dicsérő posztot.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.18. 23:19:13

@LadyCarambole:

Mégis mit kéne magyaráznom? Megállapítottam, hogy a Jobbik igazán zavarba ejtő jelenség, ha még a kritikája is szöges ellentétben álló elképzelésekkel operál. Ha nem tudnám, hogy a kanod egy kisfaszú burkus, akkor most feltételezném, hogy mélytorkozás közben agykárosodást szenvedtél...

Zalai Béla 2010.04.19. 17:37:26

@"the dragon": Nem érzékelem az ellentmondást a két állítás között, miszerint a Jobbik opportunista és prófétikus lenne. A jelen Zeitgeist éppen a próféciák felől fúj, hogy ideillő képzavarral éljek, s tehát prófétának lenni maga az opportunizmus. Lásd még divatsámánizmus cum Szűz Mária-kultusz, magyar nemzeti rock szláv népdalok melodikájára, szittya-szkíta-magyar kontinuitás-elmélet, csak hogy az idetévedt túristák is értsék, akik nem tudják, mitől más Hunnia mint Hungária. Attila hunjai immáron kevesek nekünk; hamarosan szarmatákká avagy egyenesen kaukázusi albánokká avanzsálunk. (A török eredet már nem divat, mivel kisebb a respektje, mint 100-150 éve volt.)

Ami most nagyon időszerűtlen, az a megalkuvásmentes pragmatizmus, sőt: praktikalizmus és a nyílt, kendőzetlen opportunizmus, hiszen éppen ez szerepelt le az előző garnitúrával. Ezért opportunista mindenki, aki nem vállalja opportunizmusát (beleértve -sőt, különösen hangsúlyozva - azon képződményeket, amelyek ebből élnek, mint a Jobbik és az LMP). Ha valaki azt mondja, hogy hazudtunk és elkúrtuk, ez nem becsületes; az a becsületes, ha hazudik, aztán elkúrja, és hazudik tovább. Ha pedig még el is hiszi: máris szent és nemzeti egyszerre, ahol előbbi Istenhez, utóbbi az Istentelenhez köti, így kétfelől van máris legitimálva.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.20. 19:27:18

@Zalai Béla:

"Hozzáteszem, én ennek nem különösebben örülök, lévén, hogy egy opportunisták vezette párt soha nem fog meggyőződésből az igaz ügy mellé állni, és így persze cselekedni sem mernek soha. Ehhez képest még a Zsidesz és az MSzP sem áll olyan rosszul, mert ők legalább elhiszik maguknak, amit hazudnak."

Ez ne állna ellentmondásban a vátesztudattal? Próbálod magyarázna a bizonyítványt, nagy kár, hogy cigány lévén ez maximum általános iskolai!

Zalai Béla 2010.04.20. 20:29:25

@"the dragon": Őszintén hálás vagyok, hogy explicitté tehetem az érvemet az Ön által megvilágított kontrasztnak köszönhetően.

Egy opportunisták vezette párt persze, hogy soha nem fog az igaz ügy mellé állni - mivel áthatja a prófétikus öntudatlanság, amely elkendőzi előlük az igazságot. Opportunizmusuk pedig abban áll, hogy meglovagolják a prófétizmus divatját, kvázi a próféciák lényegét: az elemi életigenlő ösztönt ölik ki belőle. A Jobbik-vezetők prófétizmusa persze csak póz - de a _megélt_ prófétizmus differentia specificája szubjektív kritériumokhoz kötött, s tehát objektíve a próféta és a prófétát játszó karrierista azonos. A próféták letűnt korokban csak nem élvezik hazájuk megbecsülését; a modern kor az őket megillető helyre: az elmegyógyintézetbe száműzi őket, az utókorra bízva a döntést.

A figyelmébe ajánlom az európai magaskultúra néhány, Ön által szemlátomást keveset ostromolt magaslatát. Antik, arisztotelészi bináris logikáját időszerű lenne a hegeli dialektika szintézisére cserélni, s máris meglátná, hogy minden ellentmondás eredendő egységben gyökeredzik.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.21. 12:43:42

@Zalai Béla:

Ha valamit sikerült szintetizálnod, az néhány érvelési hiba, és a beismerésre való kóros képtelenség. Mert feltételezem, nem véletlenül mosod össze a politikus és a próféta fogalmát...

Zalai Béla 2010.04.21. 14:04:59

@"the dragon": Nagy örömömre szolgál, hogy engem ért az a megtiszteltetés, hogy rávilágítsak: a "hiba", "képtelenség" és "összemosás" szavak puszta repetíciója még nem jelent cáfolatot - akkor sem, ha nyomatékosításként olyan szavakkal használtatik együtt, mint a "kóros", avagy tudálékoskodóan "érvelésről" íratik ott, ahol erről szó sincs. Sőt, mi több: az antitézis ilyetén általánossága rövid úton arra sarkallja a vita résztvevőit, hogy semmitmondó, üresfejű általánosításai okán annak képviselőjét diszkvalifikálják.

Az érvelés - annak klasszikus, Ön által is hivatkozott, arisztotelészi értelmében - egyébiránt avítt, éppen erre világítottam rá. A syllogismus eleve áthatott a phallogocentrismus eszméje által, gyenge mentsvára tehát csak azoknak, akikből hiányzik az igazság felismerésének intuitív képessége.

A politikus és próféta fogalmát a jelek szerint nem más, mint Ön mossa össze, hiszen ilyesmire korábban nem került sor senki által - sőt, maga a "politikus" terminus is mintha kissé kontextuson kívüli lenne. Levéltáros kolléga bejegyzése nyomán csupán arra mutattam rá, hogy a két halmaz metszete (mármint a prófétáké és opportunistáké, s tehát nem direkte a politikusoké!) nem szükségképpen üres halmaz, semmiképpen sem arra a téves nézetre utaltam, miszerint a kettő azonos lenne - akár intenzióját, akár extenzióját tekintve.

Mindazonáltal ismételten köszönöm, hogy éleselméjű, kritikus meglátása lehetővé tette, hogy megvilágítsam tézisem néhány Önhöz hasonlatos intellektuális plebeius számára kevéssé átlátható sarokkövét. Docendo discimus!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.24. 13:17:16

@Zalai Béla:

Te nem arra mutattál rá, hogy a két halmaz metszete nem szükségképpen üres (szerintem az, mert a próféta definíciója kizárja az opportunizmusra való hajlandóságot) , hanem arra, hogy nem üres, nevezetesen a Jobbik benne foglaltatik. Aminek alátámasztására értelemszerűen egytelen példát sem hoztál.

Azokat az embereket, akik hajlamosak prófétai színben feltűnni, miközben opportunisták... Nos, őket nevezzük politikusnak.

Zalai Béla 2010.04.24. 15:58:47

@"the dragon": Nem teljesen így van; nem a Jobbik foglaltatik a metszetben, hanem - mint írtam - "a Jobbik-vezetők". Azért tartottam egyébiránt hangsúlyosabbnak a lehetőségfeltételeket rögzíteni, mielőtt a halmazt induktíve feltölteném, mivel Ön egyenesen a lehetőséget vitatta - amint most is a prófétaság (itt meg nem adott) definíciójára hivatkozva fogalmi ellentmondást lát prófétaság és opportunizmus között, figyelmen kívül hagyva a kettő objektív megkülönböztethetetlenségére vonatkozó, hamarosan ismét megidézett álláspontomat.

Hadd idézzek tehát a legautentikusabb forrásból, egyenesen magamtól:

"A Jobbik-vezetők prófétizmusa persze csak póz - de a _megélt_ prófétizmus differentia specificája szubjektív kritériumokhoz kötött, s tehát objektíve a próféta és a prófétát játszó karrierista azonos."

Természetesen éppen a prófétizmus és opportunizmus kritériumainak objektív megkülönböztethetetlensége okán hiába is sorolnám a jobbikos opportunista prófétákat (ha már ragaszkodik hozzá, fogadjuk el az Ön kissé pejoratív, és így távolról sem általános érvényű definícióját: politikusokat), hiszen Ön könnyűszerrel értékelhetné azokat - saját szubjektív értékítélete alapján - ellenpéldáknak. Ha azt mondanám: ez és ez itt és itt lebukott, és kiderült róla, hogy nem is próféta, azzal nem azt bizonyítanám, hogy ő egy opportunista próféta, hanem azt, hogy ő egy _rossz_ opportunista. Mi sem áll tőlem távolabb, mint hogy ilyesmi mellett érveljek.

Mivel jómagam sajnálatos módon inkább afféle próféta lennék, semmint opportunista, szisztematikusan félremagyarázható bazári bizonyítások helyett be kell érnie a kinyilatkoztatásommal, s aztán majd az idő engem igazol. Mondhatnám úgy is: mondjon Ön kivételt a Jobbik vezérkarából, akinek prófétikus lelkületéről száz százalékig meg lehet győződve!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.24. 19:12:54

@Zalai Béla:

Mit vétettem, hogy olyasmit kérsz rajtam számon, amit soha nem állítottam? Épp ellenkezőleg. A vitaindító hozzászólásom pont arra utalt, hogy létezik egy jelenség, amit képesek vagyunk a végletekig leegyszerűsíteni két - szerintem - ellentétes fogalommal. Nyilván egyik sem helytálló. Talán prófétáknak mondanám őket a legkevésbé... Mentségükre szóljon, hogy soha nem is tetszelegtek a pózban.

Zalai Béla 2010.04.24. 21:42:40

@"the dragon": Való igaz, nem először fordult elő a vita során, hogy vállalhatatlan álláspontot tulajdonítottunk egymásnak. Nyilván egyrészt az akadozó kommunikáció - hiszen csak ezt az egy szálat majd' egy hete feszegetjük -, másrészt pedig a mégoly nüansznyi eltéréseknek is igen hangsúlyos volta teszi ezt, amit a téma érzékenysége kellőképp indokol. Hadd ne mulasszam el abbéli örömömet kifejezni, hogy a nézeteltérésünk korántsem olyan mélyen gyökeredzik, mint ahogyan azt sejteni lehetne egy felületes szemlélő nézőpontjából.

A köztünk feszülő oppozíciót tehát abba a kérdésbe transzformálhatjuk - de javítson ki, ha tévedek -, hogy a _látszat_ szintjén van-e prófétikus megnyilvánulás a Jobbik vezetői részéről. Ön azt, mondja, hogy "soha nem is tetszelegtek a pózban", én pedig azt mondom, hogy gyökeres változások árán remélnek egyszerű és gyors válaszokat adni korunk legégetőbb össznemzeti problémáira, azaz jellegzetes szélsőbalos ultraprogresszív, "mindent eltörölni" lendületet _játszanak meg,_ miközben konformizmusukról mi sem árulkodik jobban, mint hogy a kényes zsidó- és cigánykérdés tematizásától máris visszatáncoltak.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.25. 08:51:42

@Zalai Béla:

A próféták tanítanak, térítenek, transzformálni próbálják koruk értékeit. A Jobbik ezzel szemben igazán kiforrott ideológia nélkül, meglévő, és igen széles körben elterjedt nézeteket emelt be a közbeszédbe, ami egyfajta felszabadulás érzést váltott ki nagyon sokakban, és visszarángatta a politikát az emberek közé. Szerintem érezhető a különbség.

Zalai Béla 2010.04.25. 10:40:49

@"the dragon": "Hiszem, hogy Magyarországra szebb jövő várhat. Hiszem, hogy többre vagyunk képesek, és többet érdemelünk a jelenleginél. Hiszem, hogy semmi másra nincs szükség, mint hitre, erőre és akaratra. Jóistenbe és nemzetbe vetett hitre, a magunk erejére és tenni akarásra. Most útjára bocsátandó írásaimmal bizonyítani kívánom, hogy a magyarság számára nem vágyálom a rend, a jólét és az ébredés. Sőt, csupán a kezünket kell kinyújtanunk érte. Első lépésként egymás felé."

Vona Gábor, 2009. szeptember 29.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.25. 14:47:14

@Zalai Béla:

Ha nem írod alá a nevet, gyakorlatilag kitalálhatatlan lett volna, hogy melyik párt elnökét idézted... Olyan általánosságok, hogy ihaj. Ez amúgy a vitaindító cikksorozatának az előszava, amit a pártlapjában - és nem a nagyközönségnek szánva - jelentet meg. Sokkal inkább mutatja a már általam idézett ideológia kimunkálásra való igényt, és szolgálja a párton belüli pozíciójának erősítését. Épp azért van erre szüksége, mert a mozgalom nem a személyes karizmája köré épült, hanem a leginkább alulról "szerveződő" csoport ma Magyarországon.

Zalai Béla 2010.04.25. 22:03:35

@"the dragon": Menjünk sorban.

1. Ha nem írom alá a nevet, akármelyik tucatbuzi is lehetne, aki írta - akár tucatbuzi Vona Gábor is. Thürmer Gyuszi bá is ezt tolta persze, csak nem ilyen harsányan, ezért volt ő kommer.

2. Ezt a pártnak, nem a nagyközönségnek szánta - azaz azoknak, akik fölnéznek rá, és nem azoknak, akiknek üres süket dumát akar hinteni, mint Thürmertől Csurkáig mindenki. Tehát ezek a konkrétumok, amiket szűk körben megvitatunk, a buzizás ettől (Dunántúlon: ennél) általánosabb.

3. A személyes karizmája hiányában tehát "hiszem, hiszem, hiszem"-mel személyes karizmát épít.

Mondjuk inkább úgy, hogy nem álpróféta, csak egy kilóra kapható útszéli szajha?!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.04.27. 14:51:37

@Zalai Béla:

Mondjuk inkább úgy, hogy behódolt a demokrácia démonának...

Zalai Béla 2010.04.27. 15:16:22

@"the dragon": Legyen; magam mindig is a békés kompromisszumok híve voltam, különös tekintettel egyébiránt a faji kérdésekre, ahol el sem tudnék képzelni más megoldást, mint hogy a kisebbség tagjai nyugodjanak békében!
süti beállítások módosítása